Illóolajok a szájhigiéniában

Magyarországon a különböző fogágybetegségek népbetegségnek számítanak. A lakosság közel 100% érintett valamilyen formában, a legenyhébb ínygyulladástól kezdve a súlyosabb, tapadásveszteséggel járó fogágybetegségig. Ez nem csak funkcionális és esztétikai problémát jelent, hanem az egész szervezet működésére, állapotára hatással van, egyéb összefüggések mellett azért is, mert a szájüregben kialakuló gócok súlyosan veszélyeztethetik egészségünket, akár szívproblémák kialakulásához is vezethetnek. A szakirodalmak hihetetlen összefüggéseket tárnak fel olyan nem specifikus problémák esetében is, amelyeket végül fogászati kórképekre vezetnek vissza. 

Ami azonban ennél is megdöbbentőbb: a legfrissebb kutatások feltártak összefüggéseket, a fogágybetegséget okozó baktériumok és az Alzheimer-kórra való hajlam erősödése, illetve a kialakulása között. Egy amerikai egyetem kutatói felfedezték, hogy azok a baktériumok, amelyek magát a fogágybetegséget okozzák, képesek az agyba vándorolni és ott idegi gyulladásokat, illetve degenerációkat létrehozni. Az állatkísérletekben a baktériumoknak több, mint 20 héten át kitett alanyok agyában az Alzheimer-kórra jellemző, ugynevezett béta-amiloid plakkokat találtak, gyulladásos folyamatok indultak el és csökkent az ép idegsejtjeik száma. Ezzel az eredménnyel bizonyították, hogy a szájhigiéniás megbetegedések fontos előrejelzői lehetnek a betegségnek. 

Az orális egészségünkre figyelmet fordítani beláthatatlanul nagy jelentőségű. Fontosnak tartom beszélni róla és mivel az én területem az aromateárpia, arról szeretnék írni nektek, hogy illóolajokkal miként tudjátok hatékonyan segíteni a szájüreg egészségét.

Az ápolásba sokféle olaj bevonható, de abban is fordulhatunk segítségért a terápiás tisztaságú olajokhoz, hogy akár a rendszeres fogászati ellátást, szükséges ellenőrző vizsgálatokat érzelmileg, mentálisan jobban viseljük, vagyis oldjuk az azokhoz kapcsolód félelmeket. 

Szerencsére egyre több példa van arra, hogy magasabb színvonalú fogászatok, ahol figyelmet fordítanak a páciensek közérzetére is, alkalmazzák az olajok nyugtató stresszoldó tulajdonságait. 

Szintén volt kutatás témája példul az, hogy a narancs illóolaj párologtatása a rendelőhelységekben, jelentősen csökkentette a várakozók idegességét, stressz szintjét. Megtehetjük, hogy a beavatkozások előtt magunkról gondoskodva inhaláljuk ezt az esszenciát, ezzel támogatva magunkat abban, hogy bátrabban merjünk tenni egészégünkért és átlépjük a félelmet, amit egy esetleges várható beavatkozás jelent. 

Gyerekek esetében különösen fontos, hogy az első fogászati vizsgálat hogyan történik és milyen élményt hagy maga után. Ha társítjuk egy finom, nyugtató illattal, akár a narancs esszenciájával, akár a mandarin olajával és persze mi is lelkesítően vezetjük fel a témát, elkerülhetjük, hogy azok az indokolatlan félelmek kialakuljanak a kicsikben, amely az idősebb generációt még jellemezte. Persze sokat változott már a fogászati ellátás, legtöbbször fájdalommentesen a kezelések, tehát ezt a generációs mintát már csak ezért is nyugodt szívvel letehetjük! 

MILYEN OLAJOKAT ALKALMAZHATUNK AZ OTTHONI ÁPOLÁSBAN?

Leginkább a prevencióban hiszek. Ha megfelelő rendszerességgel és minőségben végezzük a szájápolást, akkor nyilván elkerülhető az, hogy problémák alakuljanak ki. Érdemes alkalmazni olyan esszenciális olajokat, amelyek hozzájárulnak ehhez. Az illóolajok alkalmazása hatékonyságban meghaladja a különböző mesterséges anyagokat tartalmazó szájöblítők eredményeit. Ráadásul bizonyítottan erősek a baktériumok elpusztításában, ami az egyik fő cél a szájápolásban. 

A fodormenta, amit aromaként sok fogkrémben is alkalmaznak, nem csak a lehellet frisseségét adja, hanem eltávolítja a baktériumokat, megelőzi a gyulladások kialakulását. Akár magunknak is készíthetünk szájvizet belőle, amit hozzákapcsolunk a fogmosái rutinunkhoz, de rácseppenthetjük fogkérmünkre is. Kiegészíthetjük olajokkal a fogselyem, fogköztiszítók alkalmazását, melyek segítégével olyan helyekről is eltávolíthatjuk az ételmaradékokat, ahonnan a fogkefével ez nem lehetséges. 

GYULLADÁSOK ESETÉN

Amikor észleljük a fogínyvérzést, a gyulladásos folyamatok elkezdődését, a tömjén és a teafa olajok tudnak segítni abban, hogy csírájában elfojtsuk a kóros elváltozásokat. A doTERRA onguard keveréke, ami több illóolaj erejét egyesíti és alapvetően immunerősítésre hivatott, szintén hatékony támogatást adhat abban, hogy őrizzük a szájüreg egészségét és kezeljük a kisebb gyulladásokat, amelyek még nem igényelnek orvosi kontrollt. 

A doTERRA rendelkezik természetes összetevőkből álló, illóolaj alapú szájápolási termékekkel


DE MIT TEHETÜNK HA FÁJ A FOGUNK?

A fogfájdalom az egyik legkínzóbb mind közül. Amikor a fájdalom megjelenik, elkerülhetetlen, ha addig nem tettük, felkeressük fogorvosunkat. Addig is a szegfűszeg olaja például alkalmas lehet arra, hogy csökkentse a fellépő fájdalmat. Készíthetünk belőle ecsetelőt, felvihetjük különböző praktikák által az érintett területre, hogy elviselhetőbbé tegyük a várakozás idejét. 

BEAVATKOZÁSOK ESETÉN

Azonban a különböző beavatkozások után is támogathatjuk esszenciális olajok által a fogászati kezelések és a regenerálódás hatékonyságát. Vannak illóolajok, amelyek a sebgyógyulásban tudnak segíteni azáltal, hogy összehúzzák az esetleges sebet péládul egy foghúzás után. Mások pedig fertőtlenítő  hatásuk révén tudnak támogatást adni abban, hogy elkerüljük a fertőzések kialakulását. 

FOGÁGYBETEGSÉG ESETÉN

Amikor már kialakult a fogágybetegség, akkor az illóolajok közvetlen alkalamzása az érintett területen képes késleltetni, vagy akár megállítani a folyamatot. Ilyenkor (de preventív jelleggel is) nagyon jó, ha olyan bázisolaj alapú esszencia keveréket készítünk, amellyel olajos öblögetést végezhetünk rendszeresen. Ha ez a probléma jelentkezik, jól belátott érdekünk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy helyreállítsuk a szájüreg állapotát.

Elkészíthetjük például kókuszolaj (önmagában is jelentős száj és fogápoló) és illóolajok egyesítésével  saját, természetes, fogkrémünket, szájvizünket, amelyben a megfelelő hatóanyagok erejét egyesítjü, hogy speciálisan a magunk számára megfelelő eredményt előrevetítő, ízű-, illatú fogkrémet nyerjünk. 

DIY fogkrém recept:

6 evőkanál szódabikarbóna
6 evőkanál kókuszolaj
20-25 csepp esszenciális olaj 
(onguard, teafa, szegfűszeg, tömjén, vadnarancs, eukaliptusz, borsmenta...)
igény szerint steviával édesíthető


Természetesen az illóolajok nem pótolhatják a rendszeres fogászati ellenőrzéseket, kezeléseket. Azonban azokkal együttműködve, azokat kiegészítve az esszenciális olajokkal sokat tehetünk azért, hogy hosszútávon megőrizzük fogaink, fogínyünk egészségét. 
Ha szeretnél az esszenciális olajokról és a rájuk alapozott életmódról többet megtudni, kérlek csatlakozz a csoportomhoz, ahol további hasznos információkat gyűjthetsz, rálátást szerezhetsz és amennyiben kérdésed merül fel, ne habozz keresni engem, szívesen válaszolok és segítek neked!
Regősvölgyi Regina
természetgyógyász, terapeuta
aromaterápiás konzulens

info@regosvolgyiregina.hu
06/20 395-15-20

Kövess az instagramon is!


*a blogban közölt tartalom ismeretterjesztő jellegű és nem minősül terápiás útmutatásnak, semmiképp sem helyettesítheti az orvos által előírt kezelést, személyes kozultáció nélkül az esszenciális olajok saját felelősségre alkalmazhatóak.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Regősvölgyi Regina