Illatos gyerekkor

Az egészséges érzelmi élet, az egészséges gondolkodás és a test egészsége mind összefügg egymással. Bármelyik területen is bomlik meg az egyensúly, a következmény egészségünk elvesztése.

"A mentális egészség ugyanolyan értékes, mint a fizikai egészség;
sőt, a kettő között gyakran előforduló éles megkülönböztetés félrevezető."

- írta egy alkalommal Valerie Worwood: The Essential Oils and Aromatherapy című könyvében.

Talán nem is mérik fel sokan - annak ellenére, hogy egyre nagyobb teret nyer és egyre elfogadottabb, egyre inkább tudományosan is alátámasztott tény - hogy amennyiben érzelmi állapotainkat nem éljük meg és nem kezeljük megfelelően, akkor betegségek alakulhatnak ki a testben, mivel a pangó, ki nem engedett, fel ne dolgozott energiák által kialakított feszültségek romboló hatásai a szervek működésének felborulásában is manifesztálódhatnak.

ÉRZELEM KEZELÉS

Nekem nem csak a hivatásomban, amelyben szinte mindig érzelmi alapon dolgozunk, akár egyéni konzultációról, akár csoportos programról van szó, anyaként is egy külön fókuszom az, hogy minél nagyobb támogatást adjak a kisfiamnak abban, hogy megtanulja helyesen értelmezni és helyesen megélni mindazokat az érzelmeket, amelyekkel önmagában és másokban találkozik. Számára sokszor a saját érzései is újak, hiszen még nincs 3 éves... a vágyai és a szándékai nincsenek arányban az ügyességének fejlettségével, készségeivel és képességeivel, rengeteg tanulási folyamaton megy keresztül (érzelmileg, mentálisan és idegrendszerileg is) hiszen most tanulja a világot, az életet - de a sok beáramló és olykor számára nehezen feldolgozható információ, az önkifejezés képességének bizonyos fokú hiánya frusztrálja. Bár nem jellemző rá a hiszti, előfordul, hogy nyűgössé válik, vagy amolyan ő sem tudja mi a baj pontosan hangulata van, nehezen alszik el egy-egy izgalmas, mozgalmas nap után - és ez mind normális, része az érési és fejlődési folyamatoknak, idegrendszerileg, pszichológiailag egyaránt. Amikor azonban az esszenciákkal elkezdtem foglalkozni, tudtam, hogy az olajok alkalmasak arra, hogy az érzelmileg nehéz pillanatokon is átsegítsék majd őt, vagy ha szükséges bennünket együtt. 

A gyerekkori érzelem kezelés, illetve a családi és családon belül az egyéni érzelmi élet kezelése meghatározó tényező egy gyermek számára, ami meg fogja határozni egész életében az érzelmi működését, érzelmi életének dinamikáját. Hogy miként tudja felismerni, értelmezni és a helyén kezelni mások érzelmeit, mennyire vonódik bele azokba, vagy éppen mennyire tud távolságot tartani azoktól, hogyan tudja működtetni az érzelmi kapcsolatait és miként tudja a saját érzelmi állapotait megélni, kifejezni és ami talán a legfontosabb kezelni.

VISELKEDÉS MINTÁK MEGVÁLTOZTATÁSA

Az aromaterápiát és az illóolajokat arra tudjuk leginkább használni a gyerekek esetében (persze koruknak megfelelően), hogy ezekben a normálisan is akár felmerülő érzelmi kihívásokban megsegítsék, vagy azokon átsegítsék a őket, illetve támogassák azokat a belső folyamatokat, amelyek által képesek más "üzemmódra" kapcsolni és változtatni viselkedésükön. Az olajok megmutatják a gyerekeknek azt, hogy nem vagyunk érzelmi működéseink kénye kedvének kiszolgáltatva, nem kell azoknak háborgó tengerén hánykódni - lehetnek eszközeink a kezelésre, az irányításra, az érzelmek csitítására, vagy ha kell előhívására is. Segítik őket, hogy meg tudják élni és ki tudják fejezni önmagukat a finomabb szinteken is.

Kicsikre és nagyokra egyaránt igaz, hogy imádják az olajokat. A roll-on kiszerelések pedig biztonságosan és kényelmesen használhatóak számukra is, akár magukkal is vihetik a nagyobbak,  ahogy arról be is számolnak korban előrébb járó gyerekek szülei, hogy alap tartozék már az oviban is az illóolaj.

HASZNÁLD SZEMÉLYRESZABOTTAN

Fontos azonban, hogy ismerjük a gyerekünket és az olajokat ne arra használjuk, hogy a számunkra elvárt, megfelelő, megálmodott jellem és érzelmi hangoltság, viselkedésmód felé próbáljuk terelni, hanem temperamentumát, habitusát, érzelmi intenzitását, alap természetét figyelembe véve válasszunk neki olyan illóolajat, ami nem a számunkra kényelmes, hanem a számára élhetőbb és kellemesebb, legfőképpen egyensúlyi állapothoz segítse őt hozzá. Csak akkor és abban az esetben használjuk az olajokat, amikor indokolt és szükséges, illetve amikor ő maga is igényli annak jelenlétét. Ne felejtsük el soha, hogy a gyerek mindig csak tünetet jelenít meg, ami a családi dinamika, a házasság, a párkapcsolat, a szülő-szülő és szülő gyerek viszonyok minőségét tükrözheti. Kezelésre és illóolajokra akkor van szükség, ha a kihívás, nehézség, probléma nem ezeknek a területeknek a deffektusaiból származik, hanem valóban a gyerek küzd a fent már említett okokból kifolyólag keletkező megpróbáltatásokkal, illetve akut érzelmi stressz, váratlan érzelmi állapot áll elő. Ellenkező esetben az olaj a szülőknek kell...

MIKORTÓL HASZNÁLJUNK ILLÓOLAJAT?

Be kell valljam, nem vagyok az illóolajok túl korán történő alkalmazásának híve. 3 hónapos kor előtt semmiképpen sem adnék gyereknek belőle és nem is párologtatnám a környezetében. Vékonyka kis bőrük hihetetlen érzékeny, sokkal könnyebben váltódnak ki allergiás reakciók és a szervezetük számára is megterhelő lehet az erős kémiai hatóanyagok jelenléte, feldolgozása, kiválasztása. A későbbiekben azonban fokozatosan be lehet hívni az olajokat és a pocak problémák esetén, fogzásnál, alvási nehézségeknél, viselkedési és érzelmi problémák alkalmával remek támogatást nyújthatnak. Ilyenkor természetesen nagy körültekintéssel kell eljárni és az olajokat csakis szakemberrel folytatott konzultáció  alapján, az általa meghatározott mennyiségben, nagy hígításban a megfelelő módokon adagoljuk, adjuk, használjuk fel.


Felhasználható esszenciák (a teljesség igénye nélkül):

3+ hó - helyileg, vagy diffuzorban alkalmazva biztonságos esszenciák:

Római és német kamilla (Anthemis nobilis, Matricaria rectutita)
Levendula (Lavendula angustifolia )
Teafa (Melaleuca alternifolia)
Mandarin (Citrus reticulata)

6+ hó - helyileg, vagy diffuzerben alkalmazva biztonságos esszenciák:

Bergamot (Citrus bergamia ) 
Grapefruit (Citrus paradisi)
Lemon (Citrus limon) 
Neroli (Citrus aurantium)
Helichrysum (Helichrysum angustifolium)
Cédrus (Cedrus atlantica, Cedrus deodora, Juniperus virginiana) 
Szantálfa ( Santalum spicatum )
Koriander (Coriandrum sativum)
Cyprus (Cupressus sempervires)
Szibériai fenyő (Abies sibirica)
Geranium (Pelargonium graveolens)
Fenyők ( pinus divaricata, pinus resinosa, pinus strobus, pinus sylvestris) 

2 év + helyileg, vagy diffuzerben alkalmazva biztonságos esszenciák:

Bazsalikom (Ociumum basilicum)
Fekete bors (Piper nigrum) 
Copaiba (Copaifera officinalis)
Tömjén (Boswellia carterii)
Gyömbér (Zingiber officinale)
Boróka bogyó (Juniperus communis)
Citromfű (Andropogon flexuosus)
Lime (Citrus x aurantifolia)
Melissa (Melissa officinalis)
Mirha (Commiphora myrrha)
Oregano (Origanum vulgare) 
Patchouli (Pogostemon cablin)
Spearmint (Mentha spicata )
Vetiver (Vetiveria zizanoides)
Valerian (Valeriana officinalis)
Ylang Ylang (Cananga odorata) 
6 év + helyileg, vagy diffuzerben alkalmazva biztonságos esszenciák:

Kardamom (Elettaria cardamomum) 
Édesgyökér ( Foeniculum vulgare )
Laurel Leaf / Bay Laurel ( Laurus nobilis )
A borsmenta ( Mentha x piperita ) 

10 év + helyileg, vagy diffuzerben alkalmazva biztonságos esszenciák:

Ebben a korban az egyéni sajátosságot és érzékenységet figyelembe véve bármelyik illóolaj adható szükség esetén megfelelő bevezetéssel, hígítással és adagolással.

CITRUSFÉLÉK

A gyermekkor korai szakaszában a különböző citrus esszenciáknak, mandarinnak, vadnarancsnak, citromnak van jelentős szerepe abban, hogy a különböző dacok, hisztik, elégedetlenségek, frusztrációk érzésein és a különböző érzelmi nehézségeken átsegítsük a kicsiket. Illetve mind a hasfájáson, mind az alvás próblémákon nagyon jól tudnak segíteni, érdemes kipróbálni őket. Adható olaj a fókusz segítésére és a tanulási nehézségeken való átsegítés céljából, illetve hogy a gyerek saját önkontrollja, amennyiben nem megfelelően működik szabályozottabbá váljon. Preventív jelentőségük mellett a kezelésben is jelentőségük van, valamint abban, hogy általuk gyermekünket emeljük, a derű, a jókedv és a pozitív megélés és életszemlélet fel tereljük.

OTTHONI AROMATERÁPIA

Természetesen a hétköznapi problémák, kisebb betegségek, melyek nem igényelnek orvosi kontrollt, kzelhetőek otthon a terápiás olajok által, azok hatékony aternatívát jelentenek a szintetikus, vegyszeres, mesterségesen előállított opciókkal szemben.

Gyeremekek esetében azonban különösen fontos, hogy csakis tiszta, terápiás minősítésű illóolajokat alkalmazzunk (CPTG), amelyek nagy biztonságot jelentenek és nem kell, hogy kétségünk legyen affelől, hogy a legjobbat tesszük a gyermekünkkel akkor, ha ezeknek az olajoknak a használatára tanítjuk meg, mindenféle kemikáliák és szükségtelen lakossági felhasználásra szánt gyógyszertári készítmények helyett. A nem tiszta, szintetikus, vegyszereket tartalmazó illóolajok nagyobb károkat tudnak okozni, mint gondolnánk, fontos hogy elkerüljük őket.  


A természetes gyógymódok és az illóolajok általi gyógyulásban és egészségmegőrzésben szocializálódva a legfiatalabb generációnak egy egészen más szintű és minőségű egészség kultúrában lesz része, amelynek rövid és hosszútávon egyaránt jelentős szerepe lenne...Ha szeretnél az esszenciális olajokról és a rájuk alapozott életmódról többet megtudni, kérlek csatlakozz a csoportomhoz, ahol további hasznos információkat gyűjthetsz, rálátást szerezhetsz és amennyiben kérdésed merül fel, ne habozz keresni engem, szívesen válaszolok és segítek neked!
Regősvölgyi Regina
természetgyógyász, terapeuta
aromaterápiás konzulens

info@regosvolgyiregina.hu
06/20 395-15-20

Kövess az instagramon is!


*a blogban közölt tartalom ismeretterjesztő jellegű és nem minősül terápiás útmutatásnak, semmiképp sem helyettesítheti az orvos által előírt kezelést, személyes kozultáció nélkül az esszenciális olajok saját felelősségre alkalmazhatóak.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Regősvölgyi Regina