Immunkérdés

Az immunerősítés legalább annyira sánta kifejezés, mint a méregtelenítés. Valójában egyik fogalom sem megvalósítható, legalábbis nem olyan módon, mint ahogy a köztudatban az él.

Gondoljunk csak bele, hogy az egész szervezetünk tulajdonképpen úgy van megalkotva, hogy kiszűrjük mindazokat a bennünket ért káros hatásokat, amelyek a külvilágból, különböző ártalmas kémia vegyületek, káros-, egészségromboló anyagok formájában érkeznek és támadják egészségünket. Folyamatosan ezért (is) dolgozik a tüdőnk, a vesénk, a májunk. Funkcióik közül ez az egyik legfontosabb szerepük. Amikor tehát méregtelenítésről beszélünk, maximum serkenthetjük a bennük zajló folyamatokat, ha valamiért úgy gondoljuk, hogy ez szükséges, annak ellenére, hogy ez a működés szünet nélkül zajlik, illetve könnyíthetünk szervezetünkön annak érdekében, hogy a természetes méregtelenítési folyamatok könnyebben lejátszódhassanak.

Hasonló fogalomzavar az immunerősítés is, ami sokszor üres frázisként puffog. Immunrendszerünk egy védelmi vonal, mely bonyolult működésének lényege, hogy reagál a külső támadásokra. Hatékonysága mértékében visszaszorítja a kórokozók ostromait és megvédelmez bennünket a baktériumok, vírusok, fertőzések stb. által generált betegségektől. Immunrendszerünk működését, erejét meghatározza teljes szervezetünk egészségi állapota, hiszen nem egyetlen, önmagában álló dolog, hanem több szerv és biológiai funkció együttesen alkotja.


Nos, az immunrendszernek pontosan melyik részét, alkotóját kívánjuk erősíteni? Lépet, májat, nyirokrendszert, légutakat, tápcsatorna-, belek-, húgyutak nyálkahártyáját...stb.? És valóban jó nekünk, ha az immunrendszerünk egyre erősebb és erősebb?

Amennyiben valóban lehetséges lenne az immunrendszert erősíteni, abban az esetben komoly problémákkal (is) nézhetnénk szembe. Egyrészt, mert a túl erős immunrendszer maga ellen fordulhat (autoimmun betegségek), másrészről pedig a szervezet megfelelő működéséhez szükséges az, hogy találkozzunk a kórokozók támadásaival,hiszen immunrendszerünk éppen ezekből tanulva építi hadseregét. A sokak életét megkeserítő allergia is például egy túlzott immunválasz, ami számos kellemetlenséget okoz. Valójában senki sem szeretne ilyen értelemben erős immunrendszert, igaz?

Nincs általános recept immunerősítésre. Van, akinek az emésztés szerverendszerét kell támogatnia, hogy jobban ellen tudjon állni a betegségeknek, valakinek a légzőrendszerére kell figyelmet fordítani, míg másnak a nyirok áramlás fokozás, a pangások megszüntetése által segíthet abban, hogy egészségesebbé váljon. Kinek kinek a maga gyenge pontján kell erősödni ahhoz, hogy elkerülje a rá jellemző problémákat.

Orvosi értelemben az immunerősítés, ahogy a méregtelenítés is értelmezhetetlen. Nem véletlenül kerüli a szakirodalom.

Bár a magam részéről nyitottabb vagyok sok tekintetben az egészséggel és egészségmegőrzéssel kapcsolatban, mint az orvostudomány egyes képviselői, szószólói, hiszen működnek bennünk olyan a tudomány által nem mérhető és értelmezhető faktorok, amelyek mégis hatnak és befolyásolnak bennünket, nem szeretem alkalmazni ezeket a kifejezésket, hiszen valójában szervezetünk bizonyos szegmenseire tudunk csak hatást gyakorolni, ami által egy bizonyos terület működése serkenthető, optimalizálható, s ennek következtében ellenállóbbá válhat adott esetben bizonyos betegségekkel szemben. Általánosságban azonban mindkét kifejezés félrevezető.

De mégis akkor mit tehetünk magunkért annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket és ellenállóbbá váljunk?

Tapasztalom, hogy természetes megoldásokkal sokat tehetünk azért, hogy valamilyen módon mégis ellenállóbbá váljunk a külső támadások ellen. Ez viszont nem a vitaminok és táplálékkiegészítők marokszám történő fogyasztását jelenti.

A megközelítésem mindenképpen holisztikus. Vallom, hogy ha belül rendben vagyunk, kevésbé leszünk nyitottak a betegségek támadásaira. Erre egyébként irányultak vizsgálatok. A boldog, kiegyensúlyozott emberek ellenállóbbak, jobban működik immunrendszerük. Így azt gondolom, hogy leginkább azzal teszünk magunkért ha belső egyensúlyra törekszünk, figyelmet fordítunk a stresszoldásra, illetve ha a méregtelenítésnek inkább a lelki aspektusait gyakoroljuk és nem cipelünk magunkkal mérgeket. Megfelelően táplálkozunk, rendszeresen végzünk testmozgásokat, figyelmet fordítunk az alvás és aktivitás arányára. Mindezekkel a káros stresszhatásokat csökkenteni tudjuk.


Emellett az adaptogén tulajondonsággal rendelkező esszenciák is tudnak segíteni abban, hogy ellenállóbbak legyünk, hiszen nagy intelligenciával vannak jelen a szervezetben és nem egy adott hatást, hanem a szükséges hatást váltják ki, tehát kiegyenlíteni törekszenek a különböző kibillentségekből származó problémákat, így szükség esetén egy szerv, szervrendszer működését serkenteni és mérsékelni is képesek, vagy épp ellentétes hormonszinteket képesek előidézni, a szükséges irányba billentve az egyensúly kényes mérlegét, mivel a körülményekhez való alkalmazkodási képességet igyekeznek támogatni bennünk.

Nagy szerepe van a prevenciónak. Ebben pedig jelentősek a tiszta, terápiás minőségű illóolajok, amelyek mentesek minden szintetikus összetevőtől és vegyszerektől, vagy azok maradványaitól.

Több olyan esszencia is van, amelyek tudnak abban segíteni, hogy kivédjük a kórokozók támadásait, azáltal, hogy viricid, baktericid képességekkel ruházta fel őket a Természet, így gátolják a különböző fertőzések kialakulását, hiszen rendeltetésük szerint magában a növényben is ezt a szerepet töltik be. Illóolajok alkalmazásával tehát például a bennünket körülvevő térben tudunk már tenni azért, hogy elkerüljenek minket a betegségek például a diffuzorban történő hideg párologtatással.

Más esszenciák arra alkalmasak, hogy mozgósítják bennünk az energiákat. Használatuk hozzásegít bennünket ahhoz, hogy egy más minőségű energia gazdálkodást alakítsunk ki, több energiával rendelkezzünk, ami megvéd attól, hogy kimerültségünkben váljunk a kisebb- nagyobb fertőzések és betegségek prédájává. Javítják, fokozzák mentális és fizikai állóképességünket.


Vannak olyan illóolajok, amelyek viszont belülről, érzelmi szintről adnak támogatást abban, hogy még a tél legsötétebb, leginkább depresszív napjaiban is megőrzük stabilitásunkat azáltal, hogy emelik a hangulatunkat. Itt a limbikus rendszerre kifejtett azon hatásokról van szó, amelyek befolyásolják nem csak a hangulatot, hanem gondolati sémáinkat is kisimítják a megváltozott agyi kémiai folyamatok által, na és persze az általuk generált energetikai folyamatokkal.

Természetesen az olajokkal a különböző szervrendszerekre is hatást tudunk gyakorolni és gyenge pontjait védelmi vonalunknak megerősíthetjük általuk. Emellett jelentős a szerepük abban, hogy a betegségek leküzdésében segítsenek a fenti antivirális, antibakteriális tulajdonságaiknál fogva, illetve olyan módon, hogy antibiotikumok hatásaival megeggyező hatásokat érhetünk el a megfelelő olajok helyes kiválasztásával, alkalmazásával, adagolásával. Mindezek után pedig a betegségek utáni regenerációban fordulhatunk feléjük, hogy segítsenek szervezetünk működésének optimális helyreállításában.


Amennyiben konkrét kérdésed van, női testi-lelki problémáid megoldásához, női szerveid egészségének helyreállításához,  működésüknek támogatásához, hormonegyensúlyod helyreállításához a természetgyógyászat és világ legmagasabb minőségét képviselő terápiás tisztaságú esszenciákkal végzett aromaterápia által kínált lehetőségeket hívnád segítségül, keress engem bizalommal!


Regősvölgyi Regina
természetgyógyász

info@regosvolgyiregina.hu

www.facebook.com/regosvolgyitgy

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Illaberek