Esszenciák az inzulinrezisztencia és cukorbetegség kezelésében

Az inzulinrezisztenciát úgy is emlegetik, mint a 2-es típusú cukorbetegség előszobáját. Amikor az inzulinrezisztencia kialakul, akkor a szervezet nem képes megfelelő módon termelni és felhasználni az inzulint. De mi is pontosan az inzulin?

Egy peptid hormon, melyet a hasnyálmirigy állít elő, azon belül a Langerhans szigetek béta sejtjei. Az inzulint a hasnyálmirigy nem csak termeli, hanem gondoskodik arról, hogy a megfelelő pillanatban a vérbe ürüljön, így szabályozva a vér megfelelő glükóz szintjét. Az inzulin gondoskodik a szénhidrátok, lipidek, fehérjék lebontásáról, valamint az ideális vércukorszintet tartja fent. Szerepe jelentős abban, hogy a szervezet a bevitt táplálék energiáit hogyan, milyen mértékben hasznosítja, de további mechanizmusok zavartalan működéséért is felel.


Vérvizsgálat alkalmával az inzulinrezisztens állapotra jellemző a túl magas inzul szint. Ilyenkor az izom-, zsír és májsejtek nem a megfelelő módon regálnak az inzulinra, így a vérből a glükóz nem megfelelő módon hasznosul. A hasnyálmirigyben a béta sejtek először lustulni kezdenek, majd kimerülnek a folyamatos inzulin termelésben, ekkor felhalmozódik a glükóz, ami a vércukorszint megemelkedését eredményezi. Ez a szervezetben további zavarokhoz, nem kívánatos élettani folyamatokhoz vezet, míg kezelés hiányában kialakul a cukorbetegség, amiben a kimerült béta sejtek már egyáltalán nem képesek az inzulin termelésére, az inzulin receptorok felmondják a szolgálatot.

A problémák számos egyéb egészségügyi kibillentséggel vannak összefüggésben. Az IR gyakran ösztrogén dominanciával, a progeszteron hiányával, a ciklus felborulásával, PCOS-val, pajzsmirigy gondokkal, a kívánt várandósság elmaradásával, szőrnövekedéssel, depresszióval, alvászavarokkal társul.

Cukorbetegség esetén pedig további egészségügyi kockázatok, mint a magasvérnyomás, szív-, és érrendszeri betegségek, szemproblémák megjelenése fordulhat elő.

Az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség is kordában tartható állapot, de vissza is fordítható, azzal együtt, hogy az érintett részéről folyamatos tudatosságot igényel a táplálkozás és az életmód a továbbiakban is. Utóbbi tényezők hangsúlyosan befolyásolják ezt az állapotot és persze egyéb alternatív, természetes módszerek alkalmazásával tovább javíthatunk rajta, mint például az esszenciák alkalmazásával.

Fontos, hogy az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség esetében is törekedjünk arra, hogy a hormonegynsúlyunk helyreálljon. (Erről egy korábbi bejegyzésben írtam, kattints ide, ha szeretnéd elolvasni) Támogatni kell a szervezet anyagcsere folyamatait, ezzel együtt a máj és a hasnyálmirigy működését. Amennyibe a cukorbetegség már egyéb működési zavarral, tünettel is párosul azokra külön figyelmet érdemes fordítani (alvásproblémák, magasvérnyomás, elhízás). Az aromaterápia ezekre is jó megoldásokat kínál.

Mindkét esetben fontos a folyamatos orvosi kontroll, de természetesen mi magunk is tehetünk azért, hogy egészségi állapotunk rendeződjön. Ha már megtettünk mindent az étkezés terén és rutinná vált a napi testmozgás is kiegészíthetjük öngyógyító tevékenységünket a következő esszenciákkal:

Az egyik leghatékonyabb esszencia keverék a doTERRA által összeállított Smart&Sassy keverék, amely kimondottan az anyagcsere helyreállítását szolgálja. Ebben a gréfruit, a citrom, a borsmenta, a gyömbér és a fahéj olajokat keverték össze, melyek önmagunkban is alkalmasak arra, hogy akár az inzulinrezisztencia, akár a cukorbetegség esetén segítségül hívjuk őket, hiszen fokozzák az inzulin érzékenységet, együttes erővel azonban hatalmas előnyt jelentenek a gyógyulás felé vezető úton. Általánosságban a keverék az anyagcsere folyamatok támogatására hivatott, valamint a testsúly rendezésére - amiben meg is tartja ígéreteit. 

A gréfruit esszencia segít a testsúly kontrollálásában, mivel gyorsítja az anyagcsere folyamatait és mérsékli a vér cukorszintjét is. Kitűnő a stressz tüneteinek enyhítésére. Belélelgzésével olyan hatóanyagokat küldünk az agy területére, melyek kémiai folyamatok által, kiegyensúlyozzák az idegrendszer működését és csökkentik a vérnyomást. Támogatja a cukoréhség leküzdését és a nassolási vágyat is visszafogja.

Ebben a fahéj esszencia is sokat tud segíteni, finom édes ízével. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a fahéj esszenciából minimális mennyiséget teszünk az ujjunkra, majd a nyelvünk közepére kenjük és a nyelvünkkel feldörzsöljük a szájpadlásra, akkor elillan a vágyunk arra, hogy valami édességgel kényeztessük magunkat, s ezzel nagyban tudjuk csökkenteni az étkezések által szervezetünkre mért glikémiás terhelést.

Mindkét olaj magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, megszüntethetik a testben zajló gyulladásos folyamatokat, serkentik az immunrendszer működését és antivirális, antimikrobás tulajdonságokkal is rendelkeznek, tehát fogyasztássukkal nem csak a cukorproblémák rendeződéséért tehetünk, hanem javíthatjuk általánosan is egészségi állapotunkat. 

A fahéj olaj által az inzulin receptorok érzékenyebbé válnak, így javul a szervezet reakciója és a cukorszint a normál értékek felé  kezd közelíteni a rendszeres fogyasztás esetén. Mért adatok bizonyítják, hogy már az első használat után jelentős változást idéz elő a cukorszintben.

Egy harmadik esszencia pedig, aminek fogyasztását érdemes elkezdeni a cukorral kapcsolatos problémák esetén az a koriander olaj. Számos kutatás bizonyítja már, hogy a koriander esszenciája segíti a hasnyálmirigy működését és az inzulin kiválasztását, de sejtszinten javítja az inzulinra adott válaszreakciókat és a cukor felhasználását, s így a vércukorszint csökkentését. 
Közvetetten pedig minden olyan esszencia jó hatással lehet mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség esetén, amelyek segítenek az IR-hez és cukorbetegséghez kapcsolódó tünetek és szövődmények kezelésében. Mindkettő esetében fontos például a stressz oldása, amely anyagcsere folyamatainkra, hormonrendszerünkre, és a cukrok feldolgozásban érintett szervek működésére is hatással van. Erről egy következő bejegyzésben hamarosan részletesen is szó esik majd! Érdemes rendszeresen alkalmazni a levendula, a citromfű, a bergamott esszenciáit.

A felsorolt olajokat külsőleg a megfelelő helykre kenve magunkra, belélegezve alkalmazhatjuk a kívánt hatás elérése érdekében. A klinikai aromaterápia azonban az esszenciák terápiás módon történő belsőleges alkalmazását is javasolja, mely szakszerűen beállított adagolást és kontrollt ír elő. A beszámolók és tanulmányok alapján közvetlenül és közvetetten is képesek élettanilag előnyös változásokat elérni az IR és cukorbetegség kezelésében egyaránt.


Abban az esetben, ha a problémák érzelmi hátterének rendezésére is törekszünk fontos a választásnál figyelembe venni, hogy milyen érzelmi állapotok, hangulatok, életérzések társulnak hozzájuk. A holisztikus szemlélet a gyakorlatban nem engedi meg, hogy a különböző működési zavarokhoz, diszfunkciókhoz, betegségekhez a mentális-, érzelmi okokat magyarázó sablonokat társítsunk, hiszen mindannyian egyediek vagyunk és egészségi állapotunk éppen olyan összetett mozaikokból ad pontos képet, mint ahogyan személyiségünk is felépül, egy csakis ránk jellemző módon.

Megtalálni azonban az állapot mögött meghúzódó finomabb szintű folyamatokat szükséges, hiszen annyi elmondható, hogy az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség hátterében is megoldatlan érzelmi konfliktusok, fel nem dolgozott élettapasztalatok, lenyomatokként rögzül sérülések, traumák állhatnak. Mikor hallgatunk egy betegség figyelemfelkeltő szavára és elkezdünk másképp, mélyebben, értőbben, nyitottabban önmagunk felé fordulni, megtalálhatjuk, feltárhatjuk és gyógyíthatjuk ezeket. Az ember egy bonyolult egység. Nem csak kémia folyamatok, biológiai működések határoznak meg bennünket. Gondolkodásunk mintái, gondolataink minőségei, érzéseink, érzelmeink oda-vissza hatással vannak egymásra. Betegségeink és kibillentségeink hátterében a saját történetünk által generálódott kódokat kell megfejtenünk és a tudatosság szintjére emelni mindazokat a belső tartalmakat, amelyeket nem megfelelő módon kezeltünk. Vagy azért mert nem volt hozzá eszközünk, megoldóképletünk, vagy azért mert erőnk, bátorságunk nem volt a szembenézésre. Egy betegség azonban sarokba szorít annyira, hogy ha másért nem az életünkhöz való ragaszkodásunk által ösztönözzön bennünket arra, hogy megértsük mi zajlik bennünk és megoldjuk a bensőnkben keletkezett feszültségeket. Bátorsággal, őszinteséggel, fegyelemmel bárki képes lehet arra, hogy megtalálja és rendezze önmagában ezeket, s így képes önmaga gyógyítására.

Tehát az, hogy meglássuk, a probléma háttere a szeretet megélésével, elfogadásával, közvetítésével, kifejezésével kapcsolatos lelki terhekkel, vagy éppen a gyermekvállalással, illetve annak be nem következtével, az életbátorsággal, vagy párkapcsolati nehézségekkel, esetleg a nőiség bizonyos témaköreivel fűződik össze, mindig egyéni, így egyénre szabott belső munkát is kíván. Kevésszer találkozom olyan nőkkel, akiknek ne lenne női érzéeknységük okán finom megérzésük azzal kapcsolatban miért is alakult ki náluk a probléma. A nagyobb kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk azokat a személyes erőket, amelyek mentén, s melyek által képesek vagyunk olyan új minták kialakításában és olyan egyéni eőrforrások feltárásában, eszköztár összegyűjtésében, amely együttesen a gyógyulás zálogát kínálják. 

Azt tapasztalom, hogy bármilyen irányú is legyen a megoldandó feladat, az esszenciák segítségével gyorsabb haladás lehetséges, mind a fizikai, mind az érzelmi síkon dolgozva. Szívből kívánom mindenkinek, hogy megtalálja azokat közülük, melyek elhozzák számára a testi-lelki jóllét és harmónia állapotát. Az itt leírtak nem minősülnek terápiás útmutatásnak, csupán ismeretterjesztő jellegűek. 

Nélkülözhetetlen a kezelőorvossal, gyógyszerésszel való konzultáció az esszenciák fogyasztása megkezdése előtt abban az esetben különösen, amennyiben valaki gyógyszert szed a vércukorszint szabályozására, mivel az esszenciák befolyásolhatják a gyógyszer felszívódását, kiürülésének sebességét, illetve annak felhalmozódását idézhetik elő. Szélsőséges esetben az esszenciák és a gyógyszerek együttes hatására hipoglikémia léphet fel. A biztonságos alkalmazás szakrétővel végzett személyes, mért eredményeket figyelembe vett konzultációt igényel, hogy a gyógyszeradagok fokozatos megváltoztatása, esetleg kontrollált elhagyása biztonságos keretek között történjen. 
Amennyiben konkrét kérdésed van, női testi-lelki problémáid megoldásához, női szerveid egészségének helyreállításához,  működésüknek támogatásához, hormonegyensúlyod helyreállításához a természetgyógyászat és világ legmagasabb minőségét képviselő terápiás tisztaságú esszenciákkal végzett aromaterápia által kínált lehetőségeket hívnád segítségül, keress engem bizalommal!


Regősvölgyi Regina
természetgyógyász

info@regosvolgyiregina.hu

www.facebook.com/regosvolgyitgyNincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Illaberek