Biztonságos aromaterápia

MODERN AROMATERÁPIA

Az aromaterápia történetében az elmúlt években új fejezet írodott azzal, hogy valóban tiszta, terápiás minőségű illóolajok váltak elérhetővé. Ezzel az aromaterápia a komplementer medicinák közül talán a legjelentősebb természetgyógyászati szakterületté vált és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A tiszta illóolajok mindenki számára elérhetővé váltak napjainkra, melyek bizonyos tekintetben biztonságos felhasználást tesznek lehetővé, hiszen semmilyen vegyszert, szintetikus összetevőt nem tartalmaznak, illetve semmilyen laboratóriumi manipulációnak nincsenek kitéve. Azonban sosem szabad megfeledkezni arról, hogy az illóolajok erőteljes hatóanyagokat tartalmaznak nagykoncentrációban, amelyek felhasználása bizony körültekintést igényel, s némi felkészülést is a felhasználó részéről. 

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a tényezőket, amelyek valóban biztonságossabbá tehetik az otthoni felhasználást. A célom az, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az olajok alkalmazását nem kevésbé kell komolyan venni, mint a gyógyszerekét, amelyeket pontosan meghatározott dózisban és módon, meghatározott ideig veszünk magunkhoz, ha feltétlen szükséges, s ezeket a körülményeket, illetve a terápia menetét szakképzett személy határozza meg számunkra. 

"Ami elég erős ahhoz, hogy meggyógyítson, elég erős ahhoz is, hogy elpusztítson!"

Itt természetesen nem a megfázások, a vírusos-, gombás fertőzések kezeléséről,  "hétköznapi" emésztési problémák, allergiák, szintén "hétköznapibb" bőrproblémák kezeléséről van szó, hanem azokról az esetekről, amikor komolyabb kihívással nézünk szembe, amelyek folyamatos gyógyszerfogyasztásra kényszerítnek és ezekkel együtt szeretnénk alkalmazni az olajokat, vagy hosszútvon, terápiás jelleggel van rájuk szükség.

A tiszta terápiás minősítésű illóolajok nagyon jó alternatívát mutatnak arra, hogy elkerüljük a mellékhatásokkal bíró vegyszerekből összeállított gyógyszerek, de az hogy teljesen veszélytelen lenne az alkalmazásuk csak erősen sarkítva igaz. Ha körültekintőek vagyunk és figyelembe vesszük körülményeinket és az egyéni tényezőket, valamint konzultálunk képzett aromaterapeutával a felhasználással kapcsolatban, jó esélyt teremtünk magunknak arra, hogy öngondoskodó, öngyógyító tevékenységünk valóban hatékonnyá és biztonságossá váljon. Először is fontos tudatosítani, hogy az aromaterápiának két ága van. Az egyik az angol aromaterápia, amely kis dózisokkal dolgozik és csakis külsőleg alkalmazza az illóolajokat. A másik a francia, amely másnéven a klinikai aromaterápia. Ez az irányzat képviseli a aromaterápia azon módját, amikor az olajokat akár nagy dózisban, hosszú távon (de nem szünet nélkül) és belsőleg is alkalmazzák. Magyarországon ez a módja az aromaterápiának tilos. Ezzel kapcsolatban kizárólag ismeretterjesztő céllal osztom meg a gondolataim az Olvasóval!

Alapvetően az illóolajok hatóanyagait, hatásait, gyógyszerekkel való együttalkalmazásuk következményeit tekintve tudományosan jórészt felfedezetlen terület, bár folyamatosak a kutatások. Azzal együtt, hogy a tudomány nagy reménységgel fordul feléjük, hiszen több szempontból is jelentős eredmények érhetőek el velük az egészség helyreállítása és megtartása terén egyaránt, a gyógyszerek által okozott mellékhatások, illetve a vírosok és baktériumok rezisztenciájának megjelenése nélkül. Ez a modern kori paradigma számos előnyt és lehetőséget hordoz.

BIZTONSÁGOS OTTHONI AROMATERÁPIA

Nézzük mire figyeljünk annak érdekében, hogy biztonságos legyen az alkalmazásuk:

1. Mindig az orvos diagnosztizál

Mindig alternatív, komplementer medicinaként alkalmazzuk az illóolajokat. Szükség esetén kérjünk orvosi diagnózist és ezt követően kezdjük csak meg az illóolajok alkalmazását. Főleg kisgyermekek esetében vegyük komolyan, hogy a lázas állapotok, légúti problémák-, megbetegedések könnyen életveszélyes állapotot idézhetnek elő. NE kísérletezzünk velük, forduljunk orvoshoz és kiegészítésként alkalmazzunk aromaterápiát.

2.  Együttműködés

"Nagy" betegségek esetén mindenképpen szakértő útmutatását kérjük. A kezelőorvost minden esetben tájékoztassuk az esszenciák alkalmazásáról.

3. Gyógyszerszedés 

Állandó gyógyszerek szedése esetén körültekinőten járjunk el. Egyes illóolajok kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel és megváltoztathatják annak működését, lebomlását, felszívódását annak függvényében milyen töménységben, mennyiségben és milyen gyakorisággal, rövid-, vagy hosszútvon fogyasztjuk azokat. Előfordulhat, hogy egy illóolaj hatására a gyógyszer lassabban, vagy gyorsabban ürül ki a szervezetből. Mindkettő okozhat problémát, ha a gyógyszernek szabályozó szerepe van szerevezetünk működésében. 

Ilyen lehet például minden olyan illóolaj, amely chamazulen-t, a-bisabolol-t tartalmaznak, valamint a különböző citrusfélék. 

Előbbiek a kékszínű olajokban találhatóak meg leginkább, fájdalom és gyulladás csökkentő tulajdonságaikért szeretjük alkalmazni őket. Fontos figyelni abban az esetben, ha valaki fájdalomcsillapítót, szorongásoldót szed rendszeresen, mivel ezek a növényi hatóanyagok befolyásolhatják annak lebontási folyamatait és hatásuk erejét fokozhatják. 

Az örökzöldek közül számos olyan fordul elő, amelyik metil-szalicilátot állít elő. A kúszó fajdbogyó (wintergreen) gazdagon tartalmazza ezt a hatóanyagot, amely nem alkalmazható együtt vérhígítóval.

A citrusok és a levendula bizonyos hatóanyagai szintén a viselkedészavarokra, szorongásokra, depresszióra felírt gyógyszerek hatásait módosíthatják és felhalmozódást idézhetnek elő.

De  ezek mellett minden olyan esetben amikor az illóolajat gyógyításra és nem megelőzésre használjuk körültekintően kell eljárni, figyelembe kell venni az egyéni állapotot és a működési zavar mértékét. Például a fahéj kitűnő lehet a cukorproblémák kezelésére, de a kontroll nélküli, nem szakértő által javasolt adagolás könnyen eredményezhet hypoglikémiát. Abban az esetben, ha valaki inzulint adagol, vagy gyógyszert szed, a fahéj fogyasztásának megkezdése előtt szükséges a kezelőorvossal konzultálni, aki figyelemmel kíséri a változásokat és szükség esetén csökkenti a gyógyszer, illetve inzulin adagot. 

Mások pozitív tapasztalataira hagyatkozva abbahagyni a gyógyszerek fogyasztását súlyos felelőtlenség önmagunkkal szemben!

A lehetséges gyógyszerkölcsönhatások elkerülése érdekében konzultálj gyógyszerésszel, orvosoddal és aromaterapeutáddal. 3. Alacsony vércukorszint

Ne használjunk geránium illóolajat.

4. Vérnyomás problémák

Magas vérnyomás esetén kerülendő a bazsalikom, a borsmenta, a kakukkfű és a rozmaring fogyasztása. 

Alacsony vérnyomás esetén pedig tartózkodjunk a majoranna, ilang-ilang és citromos eukaliptusz (eukaliptus citriodora) alkalmazásától. 

5. Májproblémák

esetében a szegfűszeg, az ánizs és a kömény (fennel) kerülendő. Ilyen esetben a máj nem terhelhető hosszútávú kúrákkal. Mindenképpen impulzus terápia javasolt. 

6. Vesebántalmak

A boróka és a cirusfélék alkalmazását kerüljük.

7. Pajzsmirigy problémák

Túlműködés esetén kerüljük a kakukkfű olajának alkalmazását. 

8. Daganatos megbetegedések

Hormonfüggő rákos betegségek esetén nem használható a muskotályzsálya valamint a kömény és a varádics olaja.

Ebben az esetben mindig képzett aromaterapeutához kell fordulni a megfelelő olajok kiválasztása és a pontos, biztonságos adagolás meghatározása érdekében, amely figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat, a kezelések menetét és állomásait, az alkalmazott gyógyszerek hatásait!

9. Figyeljünk a pontos adagolásra!

Nem igaz, hogy az illóolajok korlátozások nélkül minden mennyiségben fogyaszthatóak. Tudományosan bizonyított tény, hogy az impulzus terápiák sokkal hatékonyabbak, mint a hosszú távon, szünet nélkül alkalmazott gyógyszeradagolások. Eredményesebbek lehetünk az aromaterápiában abban az esetben, amikor ciklikusan, szünetek beiktatásával alkalmazzuk őket. (7-10-21 naponként 2-5-7 nap szünettel) A szervezetnek szüksége van a pihentetésre, illetve érdemes kerülni az esetleges felhalmozódást, ami a májat, vesét hosszútávon terhelheti. Bizonyos illóolajokat semmi képpen sem javasolt hosszútávon fogyasztani ez előbbi okokból.

Figyelembe kell venni az életkort, az egészségi állapotot minden esetben, amikor az adagolásról döntünk. 10. Nem minden illóolaj adaptogén.

Vagyis nem mindegyik törekszik kiegyenlítésre a szervezetben, így tévedés erre a tulajdonságra hagyatkozni abban az esetben, ha nem tudjuk pontosan mit használjunk, hiszen nem minden esszenciáról mondható el, hogy "maximum nem csinál semmit". Vannak, amelyek egy bizonyos irányba tolják el a működéseket, hormontermeléseket, életfolyamatokat. Ezt mindig vedd figyelembe az alkalmazás során!

11. Hígítsd az olajokat!

Az olajok külső és belső alkalmazásánál egyaránt fontos a megfelelő hordozóolajban való hígítás. Ettől nem fog kevésbé hatni az esszencia, hiszen a hatóanyag mennyisége nem változik, azonban a külső-belső irritációk bölcsen elkerülhetőek. 

12. Csak oda ahol helye van!

Szembe, fülbe, orrba SOHA nem cseppentünk olajokat.

13. Óvd a gyermekeket!

A gyerekek számára nagyszerűek az olajok, mert vegyszerek nélkül nagy hatékonysággal, eredményesen kezelhetjük a leggyakoribb betegségeket. Náluk azonban még fontosabb a számukra előírt adagolás betartása és a higitás. Nem, nem csupán a bőrpír elkerülése végett hígítunk, hanem mert sokkal érzékenyebben reagálhatnak az esszenciákra, kiválasztásuk is másképp működik, szerveik hamarabb terhelődnek. 

Borsmenta olajat 3 éves kor alatt semmilyen körülmények között nem adunk gyerekeknek sem rákenve, sem inhalálva, sem távolról, sem közelről, sem sehogy! Hörgő bénulást idézhet elő.14. CSAKIS TISZTA, GARANTÁLTAN TERÁPIÁS MINŐSÉGŰ ILLÓOLAJAT ALKALMAZZUNK, ellenkező esetben a szintetikus anyagokkal és vegyszerekkel szennyezett olajok súlyosan egészségkárósító hatásúak lehetnek!


Az illóolajokban hatalmas potenciál van mind a gyógyítás, mind pedig a prevenció terén. Az előbbiekben felsorolt kontraindikációk és lehetséges gyógyszerkölcsönhatások sora természetesen nem teljes. Alkalmazásuk esetén, főként ha komolyabb kibillentséggel, betegséggel küzdünk fontos, hogy szakértő útmutatását kérjük és ne internetes fórumokban kérjünk segítséget, mert annak könnyen nem várt következménye lehet. A felelősség minden esetben a miénk! Ilyen esetekben különösen óvakodjunk a képzetlen, de lelkes amatőröktől, a félművelt szakértőktől és a kuruzslóktól! Amennyiben pedig valaki saját jó tapasztalatai miatt ajánlja az illóolajok használatát, tegye felelősséggel, határait és kompetenciáit belátva.

Ha szeretnél az esszenciális olajokról és a rájuk alapozott életmódról többet megtudni, kérlek csatlakozz a csoportomhoz, ahol további hasznos információkat gyűjthetsz, rálátást szerezhetsz és amennyiben kérdésed merül fel, ne habozz keresni engem, szívesen válaszolok és segítek neked!
Regősvölgyi Regina
természetgyógyász, terapeuta
aromaterápiás konzulens

info@regosvolgyiregina.hu
06/20 395-15-20

Kövess az instagramon is!


*a blogban közölt tartalom ismeretterjesztő jellegű és nem minősül terápiás útmutatásnak, semmiképp sem helyettesítheti az orvos által előírt kezelést, személyes kozultáció nélkül az esszenciális olajok saját felelősségre alkalmazhatóak.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Regősvölgyi Regina