A Méh érintése

A nő méhe szentély. Különleges erőtér. Olyan zuga, barlangja a női léleknek, mely a benne éneklő belső hang által összeköti értelmét érzelmeivel, tudását intuitícióival, lényét az élet szövetével, s a világ asszonyainak minden emlékével és bölcsességével. Vezeti a hangját értő nőt. Tudással, teremtő erővel és hatalommal ruházza fel. Méhünk az életet fakasztó és tápláló kiapadhatatlan forrás, melyből újra és újra előtőr az életet fenntartó őserő. Energiája és ereje azonban csak akkor elérhető és felhasználható, ha képesek vagyunk kapcsolatot teremteni szervi és finomabb, mentális szinteken vele. Ez a kapcsolat előfeltétele a méh érzelmi és fizikai gyógyulásának is, amely alapja a helyes energetikai és szellemi működésnek. Mikor elkezdünk a méh spirituális megismerése felé fordulni fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk. Ismerjük meg nőiségünk legragyogóbb ékszerét értelmünkkel is, mielőtt legfinomabb rétegek megmutatkozására áhítozunk. Sok nő nincs tisztában női szerveinek anatómiájával, nem tudja pontosan hol is helyezkedik el méhe, vagy petefészke. Ha kiegyensúlyozott, hiteles tudásra vágyunk, megismerésünk útja a durvától a finom felé, a láthatótól a láthatatlan felé, az érzélhetőtől az érzékeken túli irányba tartson. Engedjük, hogy a kapcsolat, s majd a tudás a realitás megértésének talajáról emelkedjen a realitáson túli megélések irányába.

Előfordul, hogy a nők egy része csupán a valóságtól elvont spirituális tapasztalásra törekszik, s valójában nem igazi megismerésre vágyik, de a spirituális tapasztalás a megfelelő tudás és ismeret megalapozása nélkül félő, hogy rózsaszín képzelgés, majd később, mikor hosszútávon nem működik a pusztán fantázia szülte praxis, kiábrándulás. Az, ami hatékony és működő gyakorlat lehetne, csak meneküléssé, mesejátékká válik, s az egyéni vagy csoportos gyakorlatok csupán pillanatnyi elszakadást adnak a valóságtól. Ám a női munka, a méh útjának lényege nem ez. 

Az első lépést méhünk lényegi megértése és spirituális felszabadítása felé vezető úton érdemes fizikai szinten megtenni. Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy érzékszervi érzékelésünkkel tudunk legegyszerűbben kapcsolatot létrehozni külső és belső tapasztalati világunk között. Mielőtt hiedelmekbe ringatnánk magunkat, engedjük, hogy érzékeink adják első tapasztalataink hitelét. A gyakorlatban méhünk érintése lehet hát az első olyan gyengéd és szeretetteli feléfordulás, amely által útrakelhetünk a valódi tapasztalás felé. 

Általános igazság, hogy az érintésnek, simításnak, gyengéd masszázsnak testi-lelki stresszoldó hatása van. Akárcsak a test bármely területének izomzata esetén a méh érintésével és masszírozásával oldhatjuk, ellazíthatjuk a benne jelenlévő feszültségeket, felszabadíthatjuk az elraktározott érzelmeket, s az általuk létrehozott gátló blokkokat, tényezőket. 

Mikor a megismerés és kapcsolatteremtés szándékával megérintjük, finoman masszírozni kezdjük a méhünket, világossá, tudatossá válhat önmagunk számára, hogy honnan is indulunk. Az első érintések által kiváltott érzelmek megmutatják milyen viszonyban is vagyunk önmagunkkal. Milyen érzés megérinteni a méhünk külső, fizikai terét? Mennyire ismerős, vagy idegen érzés? Mennyire gátlásosak, vagy természetesen felszabadultak mozdulataink? Méhünk érintése közben minél inkább engedjük belemerülni magunkat a megfigyelésbe annál inkább elmélyül a tapasztalás és egyre több érzést, érzelmet, emléket, elfolytott bánatot, örömöt, sosem tudatosított, regresszív tapasztalat lenyomatát hozhatjuk felszínre. Képek, emóciók, villanások, hangok törhetnek utat tudatos tudatunk felé érinthetetlen mélységeinkből. Ismerd meg mi az, ami egész életed eddigi pillanatáig méhedbe fogadtál, s hordozol, ki tudja mióta... generációk, korok, életek emlékei lültetnek benned. Ez a felfedezés az első lépés... 

A méh érintése a kapcsolat teremtésen kívül alkalmas lehet a méh gyógyítására, energizálására, PMS tünetek kezelésére is a további mentális méh gyakorlatok előkészítésén és megalapozásán kívül. Hatékonyságát fokozhatjuk azzal, ha különböző olajokat és aromaterápiás keverékeket alkalmazunk szándékunk szerint, melyek leginkább támogatják a gyakorlat célját.

Az egyik legismertebb olaj, amit a méhünk gyógyítása idején alkalmazhatunk a ricinus olaj. A vele való hasi masszázst emésztőszervi problémák és női szerveket érintő betegségek kezelésekor  (pl.: mióma, polip) egyaránt hatékonyan alkalmazhatjuk. De létezik számos kimondottan a nőiséget, vagy épp a női szerveket segítő gyógynövény, melyek olaja hatékonyan támogatja a nők fizikai-szellemi, spirituális belső munkáját. (Ilang-ilang, rózsaolaj, muskotályzsálya...stb.) Ezek alkalmazásával, hígitási arányával, hordozóikkal, keverékeik összeállításával kapcsolatban fontos tapasztalt útmutató tanácsát kérni. 

A méh érintésének gyakorlata:

- Ha megvan az alkalmas idő és tér, tedd az atmoszférát is kellemessé. Égess kopált, vagy más növényi gyantát, esetleg zsálya füstölésével tisztítsd meg a teret. 

- Vegyél fel egy számodra kényelmes testhelyzetet. Lélegezz nyugodtan, kiegyensúlyozottan. Engedd az elmét lecsendesedni, s a gondolataid tovatűnni. Megteheted azt is, hogy nem ülsz, vagy fekszel, hanem medencédet folyamatosan ringatva lágyan táncolsz...

- Tedd szabaddá a hasi területet.

- Tudatosítsd a szándékod, a kapcsolat létrehozását.

- Vedd elő kedvenc, magad számára összeállított méh olajad, vagy használj jojoba olajat, ha még nem találtad meg esszenciád.

- Az óra mutató járásával megegyező irányba kezdd el teljes felületén nagy, majd egyre csökkenő, mélyülő kisebb körökkel gyengéden simítani, masszírozni a hasad. 

- Engedd egyre inkább lazulni és nyílni a méhed terét. Engedd, hogy beszélni, mesélni, énekelni kezdjen.

- Hagyd, hogy bármi megjelenjen, akármi is tör felszínre. (érzet, érzelem, képvillanás) Csak engedd és figyeld meg. Ezzel együtt hagyd figyelmen kívül az értelem és szándék minden törekvését az aktivitásra.

- Mikor úgy érzed a folyamatot nem tudod már fenntartani, vagy végére értél a gyakorlatodnak, nyugtasd a kezed a két petefészek majd a méhed területén, miközben finoman átlélegzed őket. Húzódj vissza méhed terébe és engedd mgad feloldódn a benne lévő csendben....

Érdemes a gyakorlatot este lefekvés előtt elvégezni, mikor engedheted magad végül bele aludni a méhed belső terének biztonságot adó ölelésébe.
Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Illaberek