Ősi gyógymód modern nőknek

Áldott világban élünk. Földanyánk, s a körülöttünk lélegző Természet mindent megad nekünk, ami táplál és gyógyít bennünket. Sajnos egyre kevesebben ismerjük a növényekben lakó gyógyító erőket, ahogy széles körben teret nyert a gyógyszergyárak vegyszervilága. (Köszönhető ez a természettől való eltávolodásnak és a hatalmas lobbinak, amely mögött jelentős gazdasági érdekek húzódnak.) A többségnek egyszerűbb a kétes hatásmechanizmusú, számos mellékhatással rendelkező kemikáliákra hagyatkozni, miközben erdőink és mezőink telve vannak mindazokkal az értékes gyógynövényekkel, melyek egyszerű és könnyen kivitelezhető felhasználási módok és eljárások által lehetőséget kínálva támogatják és segítik testünket és lelkünket egészségünk fenntartásában. 

Női testünk érzékeny szerkezet. Egyáltalán nem mindegy mivel és hogyan fogunk hozzá gyógyításához, ha szükség van rá. Fontos felismerni annak jelentőségét, hogy megválogatjuk milyen módszerekkel,  eszközökkel, gyógyító-szerekkel szeretnénk helyreállítani felborult egyensúlyát. Minden hatással van egész lényünkre, amivel kapcsolatba kerülünk külsőleg, belsőleg. Nyomot hagynak, folyamatok láncolatát indítják, befolyásolják, hosszú és rövid távon hatnak. S bár nagyon fontosnak tartom, hogy éljünk a modern orvoslás diagnosztizálási képességének előnyeivel, gyógyulásunk idején azonban érdemes élni az alternatív gyógyászat kínálta eszközökkel (is).

Az ősi idők asszonyai értékes gyógyítási praktikákat hagytak ránk, melyeket felelevenítve és alkalmazva mi, modern kori nők, sokat tehetünk méhünk egészségének helyreállítása és fenntartása érdekében. A yoni gőzölés praktikája a világ számos pontján elismert és előszeretettel alkalmazott gyógymód, amely a közép- és dél-amerikai, mexikói (mint ba-hoes), koreai (mint chaiyok), s a keleti gyógyító asszonyok tapasztalatai alapján maradt ránk. Széles körben alkalmazható módszer, amely rengeteg jótékony hatással bír:

- enyhíti a hasi és kismedencei fájdalmakat
- enyhíti a PMS tüneteit és a menstruációs görcsöket
- segíti a méh gyógyulását
- regenerálja a sérült szöveteket
- hatással van a hormonegyensúlyra
- megtisztítja a hüvelyt a gombáktól és baktériumoktól
- méregteleníti és erősíti a méhet
- gyógyítja a méh sejtburjánzásos elváltozásait, mint polip, mióma, daganatok
- gyógyítja a cisztás elváltozásokat
- kiegyensúlyozza a 1-2. csakrák működését
- megtisztítja a méhet a szexuális és érzelmi traumák emlékeitől
- stimulálja a szexuális energiát
- enyhíti a változókori tüneteket
- segíti és fokozza a termékenységet
- szülés után támogatja a méh öszehúzódását és regenerálódását

A híres maya gyógyító Rosita Arvigo, aki kidolgozója az Arvigo technikának (Maya Hasi Terápia) a hüvelyi gőzölés rendszeres végzését javasolja minden nő számára.

Méhünk virágzásának érkezése előtt 3-4 nappal kezdve alkalmazását segíthetjük  méh teljesebb tisztulását, a Holdidőt követően pedig támogathatjuk a méh falának újjáépülését. Menstruációnk alatt a módszer alkalmazása nem javasolt. 

Maga a gőzölés nem igényel nagyobb előkészítést, mint egy arcgőzölés. A legjobb ha friss, magunk által termesztett gyógynövényt használunk, de ha erre nincs lehetőség, minőségi, szárított változatuk is hatékonyan alkalmazható. Fehér-, vagy fekete ürömből, kamillából, oregánóból, rozmaringból, cickafarkból, gyöngyajakból, körömvirágból, vagy épp bojtorjánból (attól függően hogy milyen céllal végezzük a gőzölést) forrázatot készítünk*, majd amikor megfelelő hőmérsékletűre hűlt fölé kuporodunk, deréktól lefelé sátrat vonva magunk köré vastag takaróval, ami benttartja a gőzt, mintha csak szaunában lennénk. Bizonyos leírások javasolják a WC-ben való elhelyezést és az arra való ráülést, de számomra ez nem keltette a higiénikusság érzetét. Kereshetünk egy alkalmas vödröt, vagy átalakíthatunk egy fonott kosarat, levágva az alját, hogy speciális yoni szaunát alakítsunk ki magunknak. Jóga eszközöket forgalamzó webáruházakban lehet kapni egy speciális eszközt, amit a fejállás gyakorlatához használnak, aminek emlékeztet a formája a WC ülődeszkájára. Kényelmesen körül párnázott, érdemes utána nézni, ha a gőzölés közben szeretnénk komfortosan érezni magunkat. 

A gőzölés folyamata 1 órán át tart. Ebből legalább fél órát töltünk a gőz fölött, s fél órát ezt követően a meleg ágyban. Magának a gőzölésnek hatékony stresszoldó és lazító hatása van, támogatja a lelki elengedés folyamatait, így alkalmas arra, hogy mély méh meditációba merüljünk közben, amit majd egy gyógyító álmokat hozó alvás követ. 
*a gyógynövényeket a célnak megfelelően, hozzáértő szakember útmutatása alapján válogassuk, keverjük és alkalmazzuk!

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Illaberek