Az első Hold

Az elmúlt évtizedekben nem tulajdonítunk az első menstruációnak  különösebb jelentőséget. A serdülő lányokat még biológiai szempontból talán felvilágosítják az iskolában, de a folyamat egyéb részeiről aligha beszélnek nekik. Megkapják az első egészségügyi csomagot: betétet, később tampont és melléjük a jól bevált fájdalomcsillapító pirulákat. Aztán nagyon nem beszélnek róla, hiszen a menstruáció sokszor a női felmenők között is tabu, nem hogy a család nyílt fórumain. 

Ha visszatekintünk az ősibb ösztönökkel rendelkező természeti-, vagy természethez közelebb álló népekhez láthatjuk, hogy az egyes életszakaszokat mindkét nem tekintetében ünneplésekkel, beavatásokkal, rituálékkal tudatosítják és választják el egymástól. Ezzel nem csak a tudatosan megélt életért, de az egészségesebb személyiségfejlődésért is sokat tesznek. A tabuvá degradált menstruáció kihat az elkövetkező nemzedékekre is és egyre inkább gyengíti a női termető erőt.Egy serdülő lánynak az első mentruációs élmény akár sokkoló is lehet, ha nincs megfelelően felkészítve arra. A negtív érzelmekkel átszőtt első tapasztalás súlyosan torzíthatja nőiségének megélését és még szexualitását is befolyásolhatja egy életen át. A felnőtt nőtt menstruációval kapcsolatos problémái gyakran ebben is gyökereznek, kiegészülve a nagyanyáktól, anyáktól a lányra terhelt szégyen, szorongás, a nem megfelelő megélés, vagy a tudatos megélés hiányának mintái okán.
A ciklus beköszönttével a nő belép a kozmikus rendbe. Élete az addig lineáris minőségből át lép egy folyton változásban lévő, ritmikus körforgásba. Ez meghatározó változás.

Egyre inkább ismertté válnak azok a női hagyományok, amelyek menstruációs beavatás keretén belül köszöntik és fogadják a virágzásba fogott megérett lányt a nők közé. Ennek a hagyománynak a felelevenítése abból a szempontból is fontos, hogy egy nő viszonyulásait önmagához és folyamataihoz meghatározza, hogy a külső környezete hogyan reagálja le azokat.

Szánj egy kis időt arra, hogy felidézd:

- hogyan élted meg az első menstruációd?
- milyen érzés volt szembesülni az első Holdvérrel?
- undorodtál, vagy meg tudtad érinteni, szagolni, ízlelni a vért?
- láttad e valaha édesanyád vérét?
- mi volt édesanyád, nagymamád és a családod férfi tagjainak reakciója?


Ezek a kérdések persze nem csupán az első menstruáció idején aktuálisak. A nőiség útján alap kérdések, amelyek meghatározóak a belső munka alakításában.

Menstruációs szertartást általában az első virágzás idején tartanak, vagy ahhoz minél közelebb eső időszakban. Ma azonban, mikor keressük és újra felfedezzük nőiségünk rejtett és elfeledett oldalait már jóval az első menstruáció után is résztvesznek a nők menstruációs, vagy nővé avatási szertartáson és ennek a mozaikokat gyűjtögető időszakban nagyon is van létjogosultsága.

Az egyik NŐI HOLD MEDITÁCIÓS KÖR alkalmával osztotta meg velünk egyik nő társunk ezt a történetet, hogy régen hogyan ünnepelték meg egy lány első virágzását. Az ő jóvoltából osztom meg veletek:

0. Amikor a kislány megszületett, nagymamája ültetett a kertjükben egy diófát.
1. Amikor megjött az első menstruációja, nagymamája és édesanyja fehér, hosszú ruhába ültöztették a lányt, hajába hosszú  piros szalagot fontak, majd hármasban kimentek a kertbe a diófa alá.
2. Itt a diófa alatti fűre virágkoszorút és virágokat tettek, a lányt beállították a kör közepére, és a menstruációs vér egy cseppjével a földet meghintették.
3. Kibontották a hajfonatát, és azt mondták a lánynak, hogy csak Isten és a férje előtt bontsa ki a haját.
4. A hajából kivett piros szalagot a lány derekára kötötték úgy, hogy elöl lógjon le, és elmondták a lánynak, hogy a menstruációs vér éltető vér, ebből fognak születni a gyermekei. Ha fia lesz, a szalagot egy saját hajtincsével együtt kösse a kisfiú bölcsőjére, és akkor vegye le, amikor a szülés utáni első menstruációja megjön. Ha lánya születik, tegye a szalagot a kislány bölcsőjébe, és amikor a szülés utáni első menstruációja megjön, vegye ki a szalagot, a virágkoszorút égesse el, a hamuját tegye vízbe és hintse meg vele ( elfelejtettem, hogy mit) ...
5. Ezután bementek a házba, a lányt lavórba állították, megfürdették, mondták neki, hogy ne féljen a menstruációs vértől, ez életadó vér.
6. Lefektették az ágyába a lányt, betakargatták, vele voltak, felhívták a figyelmét arra, hogy most az a dolga, hogy pihenjen, el is aludhat. Figyeljen az érzéseire, az álmára, ha álmodik.
7. Megfőzték a kedvenc ételét, megsütötték a kedvenc söteményét.

A nőiség finomságait és erőit újra életre hívó nőknek nagy felelősségük van. Megtehetjük, hogy továbbra is lesütött szemmel beledugdossuk a betétet a lányok bugyijába, de jobb volna, ha tudatosan bevezetve, beavatva őket a nőiség titkaiba, szépségeibe emelnénk női körben magunk közé őket. Ezzel felidézhetjük a régi hagyományt a család női ágán, amely hatással lenne a lány, a nő, a család és egyre szélesebb körben az elkövetkező nemzedékek sorsának alakulására. Hiszen ahogy a nő viszonyul nőiségéhez, ritmusához, méhéhez, meghatározza egészségét, életkedvét, szexualitását, és alkotóerejét. Sok minden mesélni és tanítani valója van egy tudatos nőnek, főként ha lányos anyává válik. Elevenítsd fel Te is a tudást és add tovább!

"Ne félj a menstruációs vértől, ez életadó vér..."

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Regősvölgyi Regina