Természetesen a női egészségért - www.regosvolgyiregina.hu

Az otthon tüze

Amikor az emberek még közelebb éltek a Természethez, s nem kerültek az anyag és anyagiság beton szürke fogságába, nem fordultak el a Természetfeletti erőktől, s a vallás és lelkiség hangsúlyosan jelen volt mindennapjaikban a különböző élettereket is szentségekkel ruházták fel. A konyha, amelyben ma sokszor a nők csupán kényszerből, kötelességtudatból, robot szerűen teljesítenek, központi szerepet töltött be a család életében. 

Arra hívlak most, hogy fedezd fel újra élettereid szakrális vonatkozásait, hogy tudatosan tudd megélni és felhasználni azokat a minőségeket és energiákat, amelyek számodra talán még láthatatlan módon, de körülvesznek téged. Fordítsd családod, szeretteid, közösséged javára, s tápláld őket tudatosan, a fűszerek mellett némi női praktikát is csepegtetve az ételekbe. 

A tűzhely, az otthonok lelke, mindig is védelmező, tápláló, tisztító szerepet töltött be a közösség mindennapjaiban, melynek életben tartása és táplálása a nők feladata, mióta világ a világ. A tűzhely nem csupán az étel elkészítésének eszköze, hanem az otthonok központi helyén elhelyezett, mintegy oltár is funkcionált. A benne rejlő isteni erő nem más, mint Hesztia (rómaiaknál Vesta), aki a családi otthont melegítő tűzhely megtestesítője, védelmezője. 

Tekinthetünk úgy a konyhánkra, mint egyfajta energia forrásra, s ami a család egységét és összetartozását szimbolizálja. Az étel, ami benne készül, nem pusztán testünket táplálja. Közös étkezéseink közben megerősítjük kötelékeinket, összetartozásunkat, elmélyítjük kapcsolatainkat, s lelkünket, szellemünket is új energiával töltjük fel. A tűzhely által ontott meleg, s a rajta rotyogó étel élettel és meghittséggel tölti meg otthonunkat. Ennek tudatában az emberek régen nagy tisztelettel övezték azokat a nőket, akik a közösség számára a különböző alapanyagok felhasználásával és összepárosításával, harmonikus, gyógyító és tápláló ételeket készítettek. Egyáltalán nem mindegy mit és milyen tudatossággal készítünk konyhánkban. A tudatosságunk minősége és az az energia, amit mozgatunk magunkban miközben főzünk, átjárja ételeinket is. Minden keveréssel lelkiállapotot, tudatállapotot, érzelmeket és érzéseket adunk hozza a táplálékhoz. Az ételeket meghatározza a szeretetet, gondoskodást, és a szándék, amelyet az asszony viselt magában a készítés során.

Régi kultúrákban az étel egy részét mindig felajánlották isteneknek, vagy természeti erőknek, melyek az ételek illatát és ízét vették magukhoz. S csak ezután ettek belőle a tűz köré gyűlők. Ők sem vették azonban anélkül a szájukba az ételeket, hogy ne áldották volna meg, vagy ne mondtak volna el egy közös imát felette. Így nem csak tudatosították ételeik értékét, de tudatosították azt is, hogy többet vesznek magukhoz, mint csupán anyag az evés során. Ma már a fogyasztói társadalomban jelenlévő túlkínálat pazarlóvá tette az embereket. Nem értik és nem érzik, hogy micsoda áldás és érték a bőség. Csak a nélkülözés idején tudatosul... pedig valóban hálásak lehetnénk. Elmaradtak az étkezések körüli rituálék, amelyek energetikailag is tovább fokozták az elfogyasztott táplálék erejét. 

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag mostanra felismerhetetlenségig átalakult otthonunknak ez a helyszíne, tudatossággal visszacsempészhetjük belé azokat az aspektusokat, szemléletmódokat, amelyek javára válnak családunknak. A nő mindennapi mágiáinak része a konyhában való teremtés. Több születik keze alatt, mint étel. Tűzhelye gyógyító-, védelmező erejének egyik forrása, amely meghittséget, megelégedettséget és boldogságot teremt szerettei szívében.
Csak rajtunk múlik mit és hogyan főzünk ki legközelebb kedvesünk, családunk, szeretteink számára benne...


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Holdköszöntő