A Hold vörös könnye


“A menstruációs vér tehát – az egyetlen olyan vér, ami nem erőszak vagy betegség által fakad – magában hordozza az Istennő erejét, áldását és bölcsességét.”
André Zsigmond, vallástörténész

yonikamakhya-yoni2A menstruációs vér abszolút tabunak számít. Nem ábrázoljuk, nem nézünk rá, nem beszélünk róla. Annak ellenére nem, hogy világszerte fellelhetők hagyományok, melyek arról tanúskodnak, hogy a menstruáció idejét élő nőnek és vérének igen nagy hatalma volt. Ha bele gondolunk a menstruáció és a vérmisztériumok a földön élő minden valaha élt, élő és életre váró nőt egy közös körbe von… mégis egyre kevesebbet tudunk róla, s szinte alig akadnak, akiknek többet jelent Holdesszenciájuk annál, mint hogysem eldobható betétekre csepegtessék.
A régi időkben és kultúrákban még az élet nagyobb összhangban való volt a női princípiumokkal és az Istennővel. A menstruációs vérre, mint gyógyító, mágikus esszenciára tekintettek, s fontos rituálék alkalmával használták fel. Szimbolizálta az életet, a termékenységet és a halhatatlanságot.  Úgy tartották, hogy egy fiatal lány első vére tartalmazza a legerősebb gyógyító tulajdonságokat, s akár gyógyíthatatlan betegségekre is gyógyírt hozhat. De a Holdvért nem csak gyógyításra, a betegségek idején használták. Része volt a termékenységi ünnepeknek, rituáléknak és rítusoknak is.  A vérét a földnek adó nő hozzásegíthette a közösséget ahhoz, hogy a növények bőségesebb termést hozzanak, s gazdagabban lássa el őket élelemmel.

Különböző törzsi hagyományok szent időszakként élték a menstruáció napjai, s a Holdvért nem csak gyógyításra és regenerálódásra, hanem mágikus cselekedetekhez, rituálékhoz használtak fel. A nők menstruációs sátrakba vonultak szertartásaikhoz, miközben a férfiak vigyáztak rájuk. Bölcsességüket és tisztánlátásukat elismerték, sőt a vezetők kikérték döntéseik előtt. Egy nő a “sötét hold idejében”, vagyis a menstruáció napjain a legerősebb mentálisan,  pszichésen, ezért ez az időszak a legalkalmasabb bölcsességének megosztására.

Találhatunk feljegyzéseket arról, hogy egyes tantrikus hagyományokban a menstruáció ideje egyben az extázis ideje volt. Ilyenkor a  rituális szex által az Istennőt képviselő főpapnő spirituális növekedéshez segíthette az uralkodót, vagy vezetőt. Ebben az időszakban a szexuális együttlét és a nő erotikus energiái mágiákra, átalakításra, gyógyításra irányulnak és nem pedig gyermeknemzésre. A nő holdnapjain a “hatalom birtokosa”, aki a hozzá tartozó férfit emelheti holdvére által, akár az együttlét, akár  a nő menstruációs véréből való fogyasztás formájában. A férfi sperma és a nő vére összekeverve és elfogyasztva teljes regenerációhoz és megvilágosodáshoz vezeti a tantrikákat.
Ausztráliában a menstruáció idejét az álmodás idejének tartották. Ilyenkor a nők elvonultak és a közösség érdekében végeztek rituálékat, szertartásokat, s intuitív módon használták fokozott tisztánlátásukat, s álmokat, látomásokat hívtak.

Egy nő élete során4 vérmisztériumba kap beavatást.
Az első a vérzés kezdete, az első menstruáció. A Menarche hagyományosan ennek a beavatásnak az ünnepe. A fiatal lányt ilyenkor a közösség nő tagjai maguk közé fogadják, s megosztanak vele történeteket, tapasztalatokat, átadják tudásukat és magukkal egyenlő nőként ismerik el. Énekekkel, táncokkal, virágokkal díszítik, ünneplik és üdvözlik, női körben.

A  második az első szerelmes együttlét. 

A harmadik vérmisztérium a szülés ideje. Bár nem feltétlen éli át minden nő, (amiről hosszasan lehetne írni, hogy miért kellene mégis, vagy miért nem még sem…) kétség kívül a legfontosabb tapasztalat és beavatás egy nő életében, amelyen keresztül leginkább megtapasztalhatja önmaga istennői minőségét. Méhének 7 kapuján át hozza a világra az új lelket, aki az ő testén keresztül alakul át a szellemből az anyagi világban testet öltő emberré. Jelentős folyamat, amely nem csak a születendő lélek, de a nő számára is erős transzformációs erővel bír.

A negyedik szakasz a vérzés elmaradása a menopausa ideje. Ilyenkor a nő visszafogja vérét, kreatív teremtő ereje megélt bölcsességgé válik, s élettapasztalatát szűkebb, vagy tágabb közössége segítésére fordítja.

Menstruációnktól elfordulhatunk, nem véve róla tudomást, elszenvedhetjük, vagy lehetünk közönyösek, megélhetjük a világ legtermészetesebb folyamataként, de válhatunk tudatossá is benne. Nyithatunk és felfedezést tehetünk a női lét szakrális vonatkozásaiban. Rápillanthatunk és bejárhatunk önmagunkban egy ismeretlen, de mégis ismerős szakrális világot, amely más minőségbe emeli nőiségünk megélését és tudatosságát. Kapcsolatba lépni, elkezdeni értékelni és használni a menstruációs vér erejét, talán nem mindenki számára elfogadható ebben a pillanatban, de tudom, hogy vannak olyanok is, akik kíváncsiak, tudásra szomjasak és vágynak rá, hogy megízlelhessék és élővé tehessék mindennapjaikban a női szakralitást. Hogy ki milyen mértékben ismeri fel és alkalmazza a vér erejét, az egyéni. Nincsenek szabályok, kötött rituálék, mindenki önmaga számára alakítja és magára szabja a vérmisztériummal kapcsolatos gyakorlatait. Néhány ötlet arra, hogyan használd a Hold Vörös Könnyét:

- ha teheted akár a kertedben, akár a szabadban, engedd a véred a földre, ezzel nem csupán táplálod és termékennyé teszed, de védelmet is adhatsz “területednek”.
- használhatod kedvenc növényeid öntözéséhez, táplálásához
- megpecsételheted vele imáidat, fogadalmaidat, hogy erőt csepegtess beléjük
- felszentelhetsz, megszentelhetsz vele számodra fontos tárgyakat, rituális eszközöket
- vörösborban elkeverve néhány csepp Hold esszenciát növelheted spirituális erődet

Ezenkívül persze a Holdvért tekintheted méhed üzeneteként, ami megmutatja mi és hogyan zajlik benned éppen, mi történt a ciklus során. A vérzés elindulásának módja, a vér minősége, milyensége, színe, állaga, illata és ezeknek a menstruáció folyamán zajló változásai beszédesek, jelentőséggel bírnak és ha figyelmes vagy, egyre több mindenről suttognak majd neked…Keresd a 'Vörös Sátor' közösségét a Facebookon is!

Csatlakozz zárt női körünkhöz: www.facebook.com/groups/vorossator

1 megjegyzés

  1. Hihetetlen, amit írsz. Igaz, korábban az "ingerlékeny", "sebezhető", "labilis" szavakkal volt szokás jellemezni a menstruáció időszakát (így tanultam, és/vagy így éreztem, régebben), most viszont - már egy ideje - azt tapasztalom, fizikailag, konkrétan, mintha egy mini erőmű dübörögne bennem. Most jött meg kb. fél órája, és ez a zsibbadáshoz, erőteljességhez, energiadús stabilitáshoz hasonlítható érzés olyan, mint amit egy szeretkezés után érez(het) az ember... Nagyon érdekes! (Ez a változás lehet sok másnak is köszönhető, intenzív belső munka, a kor...:) (most lettem 38), de az a nézőpont is sokat segít a megértésében, amit leírtál.) Köszi! :)

    VálaszTörlés

© Illaberek