Természetesen a női egészségért - www.regosvolgyiregina.hu

Szeresd magad!

Önmagunk szeretetét sokan önzésnek titulálják, pedig a boldogság, a magabiztosság, a siker, a másokhoz való odafordulás képessége, itt kezdődik. A megelégedettség, amelyet képesek vagyunk önmagunk felé gyakorolni megnyit bennünket más emberek felé. Ebben a nyitottságban nincs irigység, féltékenység, kritika mások felé, mert ha elfogadjuk és szeretjük önmagunkat, nem, vagy nem olyan minőségben projektálunk a környezetünkre, hogy az negatív irányba mozdítsa másokhoz való viszonyulásunkat. A magunkhoz való viszonyulás meghatározza emberi kapcsolatainkat is. Hogy is lehetne bármit másokkal szemben gyakorolni, amit önmagunk irányába még nem valósítottunk meg? 

Te szereted magad? Miben fejeződik ez ki? Vannak dolgok, amiket pusztán azért teszel, hogy saját magadnak örömet okozz? Meg tudod ajándékozni magad? Szánsz időt arra, hogy kényeztesd magad? Képes vagy megengedni magadnak a hibákat? El tudod fogadni magad úgy, ahogy vagy? 

Azt tapasztalom a másokkal való beszélgetések alapján, hogy nagyon sokan el sem gondolkodtak még ezen a kérdésen. Vagy, ha azt is mondják, hogy "igen, szeretem magam" nem tudják elmondani miben is nyilvánul ez meg. A legnagyobb félreértés mindig az, hogy az önmagunk szeretetét sokan önzésnek, narcizmusnak értelmezik. Biztos, hogy így van? 

Mit jelent az önzés? 

Az önzést én úgy definiáltam magamnak, hogy az az ember, aki mindigminden körülmények között önmagát tartja előtérben, mindent, magának akar, mások érdekeinek és kívánságainak figyelembevétele nélkül dönt, cselekszik, és mindent a maga számára legkedvezőbb módon tesz. Csak akkor partner mások számára, ha a saját érdekei azt kívánják és ebben nem képes kompromisszumra. Az önző emberek gyakran akaratosak és ráerőltetik elképzeléseiket a környezetükre. És nem adnak. 

Mi jelent a szeretet? 

Elfogadást, megengedést, törődést, hűséget, odafordulást, megértést.  Gyakorlod ezeket magaddal szemben? Jelent persze, kompromisszum készséget, lemondást és szolgálatot is, de nem mindegy milyen mértékben, milyen minőségben tesszük ezeket. 

Biztos vagy abban, hogy a mások iránt érzett szeretet, abban nyilvánul meg, hogy mindig a háttérbe vonulsz? Biztos az a szeretet, ha folyton csak mások akaratának rendeled alá magad, vagy ha mindig lemondasz arról, ami számodra a legjobb adott helyzetben? 
A szeretet megnyilvánulásait önmagunk felé is gyakorolni kell. De akkor mit is jelent önmaguk szeretete? 

Elsősorban azt, hogy figyelembe veszed a határaidat, tiszteletben tartod ezeket és tudatod őket a környezeteddel is. Tisztában vagy az értékeiddel és megbecsülöd magad. Kiállsz magadért és nem engedsz mindig mások nyomásának, akaratának. Megtartod a magadnak tett ígéreteket, amelyeket azért tettél, mert a lelked jelezte, hogy szükséged van rá. Szakítasz időt, amit magaddal töltesz, olyan tevékenységek végzésével, amelyek örömet okoznak számodra. Megajándékozod magad alkalmakkor, csak mert jó érzés, hogy nem minidig a szükségesre szorítkozol. Szentelsz időt olyan dolgoknak, amelyek kívülről értelmetlennek tűnhetnek, te mégis jobban érzed magad tőlük. És néha kivonulsz az életedből, hogy visszanézhessél rá, hogy megláthasd, benne vagy e igazán. 

Mi haszna mindennek? 

Nem önzés az, ha a saját életed főszereplőjévé válsz és az nem csak arról szól, hogy szolgálod  a családod, vagy munkahelyed igényeit, kívánságait, akaratát, érdekeit. Ha állandóan csak ez van jelen, megfakulsz benne. Egy idő után türelmetlenné, ingerlékennyé, kedvtelenné, mosolytalanná válhatsz. Elveszítheted a kreativitásod, vagy lelkesedésed a munkában. Nem lesz benne a szíved a tevékenységekben. Ez nem azt jelenti, hogy nem szereted a családodat, munkádat vagy a mindennapjaidat. Pusztán azt jelzi, hiány van benned, kimerültél. Szeresd magad annyira, hogy figyelembe veszed a szükségleteid.

A másik vonatkozás az, hogy ha magad felé képes vagy gyakorolni a leírt tulajdonságokat, akkor azok mások felé is elkezdenek sugárzódni belőled. Mások elkezdenek úgy bánni veled önkéntelenül is, ahogy te magaddal bánsz. Ha tiszteled, szereted magad és ezt gyakorlod is magad felé, egészséges módon, akkor megváltozik a kiállásod, más benyomást teszel azokra, akikkel kapcsolatba kerülsz, mert érezni fogják rajtad, hiszen elégedettebb, készségesebb leszel, nyitottabb, megértőbb és toleránsabb másokkal szemben is és tisztelni fogod a többi embert, úgy, ahogy önmagad. Talán még a párkapcsolatodban is megértőbbé és megengedőbbé válsz, hiszen ismerve saját igényeidet, tudni fogod a másiknak miért van szüksége rá. Ha örömet tudtok külön-külön is okozni magatoknak, nagyobb lesz az örömötök együtt. 

Aki szereti önmagát és elégedett magával az ragyog, mosolyog és másoknak is kellemesebb a környezetében lenni, vonzóvá válik. 

És, ha nem megy? 

Ha nem tudod szeretni magad, vagy ellenérzésed van ezzel a gondolattal, akkor annak elkerülhetetlenül a mélyére kell ásni. Azt jelzi valamit nem fogadsz el magadban, valamiben talán csalódást okoztál magadnak, valami miatt neheztelsz magadra... sok tényező lehet. Ha állandóan mások érdekeit helyezzük a magunké elé, jelezheti azt, hogy menekülünk magunk elől. Nem akarunk egyedül maradni a gondolatainkkal, nem élvezzük önmagunk társaságát. 
Ezen csak akkor változtathatunk, ha megtaláljuk ezeket a dolgokat és átalakítjuk őket. Megváltozunk és magunk számára jó baráttá és kellemes társsá válunk. 

Mit gondolsz, lehetséges ez? 


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Holdköszöntő