A teljességében megélt NŐISÉGÉRT - www.regosvolgyiregina.hu

A testem a váram…

A fizikai, vagy anyagi természetű világba való belépés egy testen át, egy test felöltésével kezdődik. Ez a test egy olyan jármű, amivel lehetőségünk van megtapasztalni a létezés különböző aspektusait, s amely alkalmassá tesz bennünket ebben a tapasztalati világban való cselekvésre.

Testünk manapság bizonyos szempontból túl nagy-, más szempontból túl kevés jelentőséget kap. El vagyunk foglalva külső megjelenésünkkel, mindenféle testszépítő, fiatalító beavatkozásoknak vetjük alá magunkat. Ezzel egy időben pedig megfeledkezünk a test valódi szerepéről és vakká válunk változásainak szépségeire.
A test energia, mely anyaggá sűrűsödött. Tömör rezgések halmaza, mely a lélek otthona. A jóga világában és a keleti szemléletű, holisztikus gyógyításban e kettőt nem választják el egymástól. Úgy tekintenek a testre, mint a benne lakozó tudatosság, vagy ha tetszik lélek manifesztációjára.

Az egész test benne van az elmében, s az elme áthatja a testet. Minden belső folyamatunk leképeződik benne. Feszültségeink, vagy a különböző stressz hatások épp úgy megnyilvánulnak izmainkban, ízületeinkben, mint ahogy egy-egy személyiségvonásunk szervünk működésére, egészségességére is hatással lehet. Testtartásunkban leképeződik pillanatnyi lelki állapotunk, mentális hozzáállásunk, nyitottságunk, zártságunk. Ezeket az információkat kellő tudatossággal megfelelően tudjuk használni, s velük fejlődésünk szolgálatába tudjuk állítani testünket, aki legbölcsebb tanítónkká válhat. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy visszaállítsunk testi-lelki egységünket, visszataláljunk önmagunkhoz és elkezdjük megtanulni újra testünk nyelvét.

Nagyon sok olyan emberrel, főként nővel találkozni mostanában, aki nem képes elfogadni, viselni és jól megélni a testét, s még több olyan van, aki képtelen arra, hogy élvezze a saját testét úgy, ahogy az  a maga természetességében megadatott. Jobb lenne, ha itt kevesebb lenne, és itt több lenne, ha ez kicsit egyenesebb, vagy szimmetrikusabb lenne, más forma kéne, más szín, más méret… kevesek fogadják el magukat és mondják ki, hogy: “jól érzem magam a bőrömben és szeretem a testem úgy, ahogy van.”

Ebben a korban a média nagyon meghatározó szerepet játszik a többség életében. Az általa diktált trendek viszont egyre távolabb és távolabb kerülnek a hétköznapi nők és férfiak valóságától. A vetített ideálok mind elégedetlenebbé tesznek és egyre több ellenállás, tagadás és elégedetlenség jelenik meg bennünk önmagunk elfogadásával szemben. Sokszor nem reális elvárásokat állítunk magunk elé. Észre kell venni, hogy ez a tévedés mennyire boldogtalanná tesz és a valódi tartalmaktól és az életben fellelhető valódi  értékektől vonja el a figyelmet. Elvesztegetett az az idő, amely a test külsőségeinek túlzásba vitt jelentőségéről szól.

526818_10151531845682702_1202462961_nManapság közhely, mégis kevés emberben látom megvalósulni, hogy a “szépség belülről jön”. Teljesen mindegy, hogy milyen a test, ha békében vagyok önmagammal, ha képessé válok elfogadni magam az éppen pillanatnyi állapotommal együtt és meg tudom engedni magamnak azt, hogy ne legyek tökéletes, de tudom, hogy képes vagyok erőfeszítést tenni azért, hogy elsősorban önmagam számára tökéletesebbé tegyem a testem, ha szükségét érzem… és meg is teszem adott esetben… az nagyon felszabadító érzés és az ember ragyogni kezd.

Ki ne látott volna olyan nőt, aki ha jobban szemügyre vesszük, nem valami szép, lehet, hogy túlsúlyos, lehet, hogy túl alacsony, vagy túl magas, nem rendelkezik kellemes vonásokkal, mégis ha belép egy helyre minden tekintet rászegeződik. Egyszerűen csak azért, mert belső harmóniája olyan kisugárzással ajándékozza meg, amely beragyogja a környezetét. Megtelik kellemmel és bájjal. Ugyanígy vannak olyan nők, akik szépek, látszólag tökéletesek, valahogy mégsem vonzóak, mert ürességet, élettelenséget sugároznak felénk. A szépség szubjektív. Nem hinném, hogy a test elsődleges szerepe külsőségekben határozható meg, de kétségkívül az esztétika mindannyiunkat gyönyörködtet.
Hogyan lehetünk boldogok a testünkben?

Old woman from Dayak Kenyah tribeLeginkább úgy, hogy elkezdjük a testünket tisztelni, önmagunkat pedig szeretni. Úgy, ahogy éppen abban a pillanatban vagyunk. Testünk rengeteg tapasztalatot közvetít felénk. A látás, hallás, tapintás, minden érzékelés a test által válik lehetségessé. Testünk gyönyörök forrása. A mostani testünk a múltunk története. Emlékezés. Mesél életmódunkról, traumáinkról, gyermekeinkről, sérülésekről. Elmondja és megmutatja mi van velünk éppen ebben a pillanatban, itt és most. Nem titkolja el azt sem, mi felé tartunk ha nem változtatunk. Hordoz bennünket egy életen át. Igazán megérdemli a szeretet és a tiszteletet.

Önmagunk elfogadásához leginkább arra van szükség, hogy elengedjük az ellenállást, elengedjük a tagadást. Tegyünk meg mindent azért, hogy adottságaink szerint, ha erre igényünk van, kihozzuk magunkból a maximumot. Térképezzük fel a testünket. Kezdjük el dekódolni azokat a jeleket, amiket küld. Például, figyeljük meg hol halmozódnak fel zsírpárnák? Mi az, amit véd, milyen szimbólumokat hordoz az adott terület. Mi miről vonja el a figyelmet. Keressünk akár a népnyelvben mondásokat, amelyek segítenek közelebb lépni önmagunkhoz testünkön át. De mindennek ne a test szempontjából tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget. Tekintsük önismeretünk szellemi fejlődésnek és csiszolódásnak, tanulásnak, önfejlesztésnek. A boldogság, a harmónia, a belső béke és a ragyogás nem a test állapotának függvénye. Ne feledjük el: az egész test az elmében van, s ha képesek vagyunk gondolatinkat, belső hozzáállásunkat, attitűdjeinket átformálni, kondicionáltságainkat megváltoztatni, sérüléseinket gyógyítani és belső konfliktusainkat feloldani, másként fogjuk testünket is tapasztalni, s a belső változások a külső átalakulást is elősegítik és megteremtik.

Minden test jó test, amelyik egészséges. Ez a világban, a létezésben való jelenléted elengedhetetlen kelléke. Ismerd meg, fedezd fel mire ad lehetőséget, adj értelmet hibáinak és élvezd, használd. De sose felejtsd el: a test van érted, és nem TE a testért…. A test, csupán eszköz. A Te szépséged nem a testedtől függ, a tested szépsége függ tőled!

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Holdköszöntő