Természetesen a női egészségért - www.regosvolgyiregina.hu

Hogyan bánsz magaddal?

A világot magunk körül mi formáljuk. Nem függ senki mástól, hogy hogyan érezzük magunkat benne. Minden döntésünk és választásunk formálja sorsunkat. Éppen ezért a felelősség csak is a miénk lehet a tetteinkért és azok következményéért. Nem háríthatjuk át másra.

Érett személyiséggé akkor válunk, amikor ezt a gondolkodást képessé válunk teljesen elsajátítani és megélni. Így, maga a felnőttség nem pusztán kor kérdése. Találkozhatunk fiatalokkal, akik a kezükbe veszik sorsukat és idősebbekkel, akik nem képesek vállalni sem a szembesülést tetteikkel, sem azok következményeit. De boldogok lehetünk e úgy, ha életünk eseményeiért, minőségéért, tapasztalataiért másokat hibáztatunk, vagy másokra mutogatunk folyton? Nem jobb e úgy élni, hogy tudjuk: sorsunkat saját kezünkben tartjuk.
Sokan voltak már azok, akikkel beszélgettem és azt mondták: “azért nem vagyok boldog, mert ez és ez a személy így bánik velem, ezt és ezt mondja, teszi velem”, “akkor leszek boldog, ha ez és ez megtörténik majd az életemben”.

Az életvezetés legnagyobb tévedését akkor követjük el, amikor belső értékelésünket, belső harmóniánkat és stabilitásunkat másoktól, vagy a körülményektől tesszük függővé. Célszerű ezen a szemléleten, vagy hozzáálláson minél előbb változtatni. Ez felelősségvállalással jár. Fel kell fedezni, hogy senki nem képes, ezt vagy azt tenni velünk. Mindent mi teszünk magunkkal. Mi engedünk magunkon elhatalmasodni érzéseket, érzelmeket, indulatokat, vagy más negatív érzelmeket, mert nem érezzük elég erősnek magunkat ahhoz, hogy megengedhessük másnak, hogy rávilágítson, esetleg tévedtünk, vagy hogy megmutassa hiányosságunk. Ha valami olyan dolog ér bennünket, amit igazságtalannak érzünk, akkor nem a másik miatt érezzük rosszul magunkat. Saját magunknak mi okozzuk ezeket a negatív érzelmeket. Viszont mindig érdemes megvizsgálni, hogy mi lehet a-mögött, hogy a másik erős érzelmeket tudott kiváltani belőlünk. Ha tudod, hogy adott esetben Te helyesen cselekedtél, akkor nincs jelentősége annak, más mit gondol. Így nyugodt maradhatsz. 

Abból a szempontból persze van, hogy ha te szereted azt a másik embert, vagy fontos a számodra, akkor szeretnél változtatni ezen. Ilyenkor jól jön egy nagy beszélgetés, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy a tapasztalások mindig szubjektívek és meg kell engedni a másiknak azt a szabadságot, hogy más véleményen legyen, s ez a miénktől eltérő konzekvenciákhoz vezesse. A helyes önértékelés és az erős értékrend viszont megelőzi azt, hogy azt gondoljuk adott esetben védekeznünk kellene. Ezekkel felvértezve méltósággal kezelhetjük konfliktusainkat.

Emberi kapcsolatainkban általában leképeződik az, ahogy mi magunkkal bánunk. A minket körülvevők egyértelmű tükröt tartanak nekünk. Ahhoz, hogy a világban veled együtt élő emberekben ne ellenséget láss, ahhoz leginkább arra van szükség, hogy szűnj meg a saját ellenségednek lenni.

Ha gondolkozol azon, hogy miért bánik így vagy úgy veled valaki, akkor tedd fel a kérdést: “Én hogyan bánok magammal?”, “Igazságos és őszinte vagyok magammal?” Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok?”, Megengedem magamnak, hogy valóban önmagam legyek?”
Higgyétek el igaz a mondás: “ha változol, a világ veled változik”.

A nehéz helyzetek elviselése a könnyű út. A gyűlölködés, a harag szabadon engedése sem túl nagy erőfeszítés. Nem az az erős, akinek ezek az eszközei. Ráadásul ezek emésztik fel a legtöbb életenergiát. Mögé nézni a dolgoknak, megfejteni azok alakulását, észrevenni magunkat benne, az munkás, viszont ha dolgozunk magunkon és meglátjuk önmagunkat a tettek és a minket ért események mögött, olyan energiákat tudunk felszabadítani magunkban, amellyel minden nehézség áthidalható és előnyünkre fordítható.

Van egy mondás: “Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy mások  bánjanak veled”, szerintem azonban először bánj magaddal úgy, ahogy szeretnéd, hogy mások bánjanak veled, mert ahhoz hogy mások szeretni tudjanak és elfogadjanak, először neked kell magad elfogadni és szeretni… úgy ahogy vagy…

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Holdköszöntő