Természetesen a női egészségért - www.regosvolgyiregina.hu

Nők ébredése #2 - Agresszió

…egy másik megközelítésből az erőszak és bántalmazás témájában felmerül a kérdés, hogy mitől válik agresszívvé egy férfi? Mi viszi el odáig, hogy kezet emeljen egy nőre? Mert azzal jó tisztában lenni, hogy a nők elleni erőszaknak csak akkor lehet véget vetni, ha a probléma nem felületi, vagy egyoldalú kezelést kap, hanem minden részletét, kiváltóját és mozgatóját feltárjuk, megértjük és megkíséreljük meggyógyítani.

Nagy valószínűséggel egy olyan helyzetben, ahol megjelenik családon belül az erőszak, mindkét félnek segítségre van szüksége.

Megfigyelhető, hogy a jóléti társadalmakban sokkal kevesebb az erőszakos bűncselekmény, így a nők elleni erőszak is, mint azokban az országokban, ahol komoly társadalmi problémák vannak. Ha megnézzük kishazánkat láthatjuk, hogy a depresszió, öngyilkosság statisztikáiban élen járunk. Egyértelmű, hogy itt nagy baj van. Az emberek egyre komolyabb egzisztenciális és megélhetési problémákkal küzdenek. Ennek kapcsán kitérhetnénk politikai kérdésekre, sőt lehetne arról is beszélni, hogy mit mond el egy népről, hogy olyan vezetőket választ magának, akik egyértelmű öncélú hatalommámorban és a hétköznapi emberek problémáira teljesen érdektelen hozzáállással tevékenykednek, s olyan súlyos állapotba hozzák az embereket, akiket szolgává tesznek, pedig szolgálniuk kellene, hogy már egy bolti lopáson, betörésen fenn sem akadunk lassan… és lám a családon belüli erőszakról is kimondjuk már nyíltan: sok helyen mindennapos dolog.

Miért jutnak el odáig az emberek, hogy egymás ellen cselekedjenek? Biztosak lehetünk abban, hogy ez puszta gonoszság és emberi rosszaság? Meddig az egyén és meddig a társadalom felelőssége, hogy hogyan alakulnak a sorsok? Milyen helyzetet teremt a világ, milyen lehetőséget ad a kiegyensúlyozott és egészséges lelkület kialakulására és fenntartására?

Az agresszió és annak előzményei és velejárói mind  belülről induló folyamatok, de nem függetlenek a külső tényezőktől. Kilátástalan helyzet, kudarcok, tehetetlenség, elkeseredettség, szorongás, félelem és düh egyesül benne… Egy nagy valószínűséggel alapból labilis ember számára olyan terhelést jelentenek, amit nem bír el. Negatív érzelmeinek energiái frusztrációvá, majd abból könnyen agresszióvá transzformálódnak, mert a feszültség valahol biztos, hogy kirobban előbb vagy utóbb. Ha még kezdetben ezt alkohollal próbálja oldani valaki és ez párosul az agressziójával, teljesen elszabadul a pokol. Nem akarom védeni azokat a férfiakat, akik bántalmazzák a nőket. Csupán szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy valami a másik félben is történik, valami baja van, valamiben segítségre szorul. Ebben a kérdésben a nőkre koncentrálunk, de a férfiak is segítségre szorulnak és nem csak egyéni, hanem társadalmi szinten.

Persze vannak olyan esetek, amikor teljesen jóléti környezetben is megjelenik a bántalmazás. Nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy csak a nehéz helyzetben élő férfiak borulnak el. Ilyen esetekben, de az előzőben is, legtöbbször gyermekkori sérülésekre vezethető vissza, hogy egy férfi lelke ennyire elkorcsosul. Talán maga is agresszív környezetben nőtt fel és a probléma megoldó eszközkészletébe bekerült a tettlegesség is. Sajnos a látott minták gyakran tudattalanul is másolódnak, az elmét működtető erők könnyen átveszik az irányítást. De lehetséges az is, hogy a nőkhöz fűződő, vagy az anyával való viszony nem tisztázott, rendezett, nem egészséges. Lehetne boncolgatni ezt a témát, de nem vagyok pszichológus, így sem elég tudásom, sem elég tapasztalatom nincs hozzá. Leszámítva azt a rengeteg időt, amit arra szántam, hogy megértsem mi történt a saját családomban…

Ne felejtsük el, hogy az éremnek mindig két oldala van. Ha elfogadjuk azt a teóriát, miszerint a külvilági történések belső folyamatokat jeleznek, új nézőpont szerint vizsgálhatjuk az eseményeket. Az előző részben foglalkoztam azzal, hogy vajon hogyan viszonyul magához az a nő, aki belekerül egy ilyen élethelyzetben, milyen belső folyamatok, történések vezetik el egy ilyen párkapcsolathoz, de ugyanezt a kérdést feltehetjük egy férfi szempontjából is. Az a férfi, aki bánt egy nőt, nagy valószínűséggel önmaga női oldalával és minőségével nagyon is hadilábon áll. Minden férfiben és nőben él egy anima és animus, amelyek az ellentétes nem tudattalan képviselői önmagunkban. Ezek működése és az ezekkel való kapcsolatunk meghatározza, hogy hogyan érzékeljük és tapasztaljuk az ellenkező nemet és miként éljük meg, miként viszonyulunk hozzá. A férfiak nőkkel szembeni agressziójának problémáját egészen idáig, a személyiség alapjáig lehet visszavezetni, mert a sérülések, aminek következtében a férfi agresszív személyiséggé válik, itt jön létre.

Tény azonban, hogy  a szálak megint a nők kezében futnak össze. A nők kezében, akik kellő erővel és eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy meggyógyítsák a férfit, akit szeretnek…, kellő eszközzel vannak felruházva ahhoz, hogy észrevegyék a jeleket, még mielőtt megtörténik a baj és segítő kezet adjanak. De leginkább azért, mert a nők nevelik fel a gyermekeket. Az anya ad, (jó esetben) megfelelő értékrendet, tartást, belső erőt, önbizalmat a fiúknak, akik férfivé érnek majd. Egy anya tanítja meg tettein, szeretetén és gyengédségén keresztül, hogy mit  jelent a nő, hogyan bánik és viselkedik vele egy igazi férfi. És ami a legfontosabb: egy anya teremt olyan biztonságos környezetet a gyerekének, hogy az egészséges lélekkel nőhessen fel és ne olyan példát látva, ami felnőttként talán tudattalanul másolni kezd, úgy, hogy ő sem igazán érti mi történik vele, amikor leszáll a köd.

Ezért  is elengedhetetlen szerintem, hogy azok a nők, anyák, akiknél csak egyszer is előfordult az, hogy bántották őket, azonnal lépjenek. Nem csak maguk miatt, hanem a gyerek miatt is. Nekünk nőknek kell megszakítani a kört és ha valakin nem lehet, nem tudunk segíteni, akkor el kell engedni, és vele együtt el kell engedni azokat a kellemes tényezőket is, amik hozzátartoznak a közös élethez. Nem éri meg üzletet kötni az ördöggel.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Holdköszöntő